ALEKSANDRA PANDUREVIĆ ZA “SB”: “Garantujemo da će izbori biti poništeni ukoliko se dese bez učešća SDS-a, tjerat ćemo se do Strazbura ako treba"

"Izjave iz SNSD-a kako je SDS sve ovo osmislio sa strancima izazivaju gađenje, jer su upravo oni ti za koje stranci rade jako dugo i koji su zajedno sa strancima izvršili ovaj udar na SDS", kaže Pandurević.

  • Politika

  • 03. Jun. 2024  03. Jun. 2024

  • 2

Centralna izborna komisija BiH donijela je odluku kojom se odbija potvrđivanje najveće opozicione stranke iz Republike Srpske za učešće na Lokalnim izborima. U međuvremenu, SDS je uložio žalbu na odluku Centralne izborne komisije.

Kako je pojašnjeno SDS ne ispunjava propisane uslove zbog toga što je račun stranke za finansiranje kampanje otvoren na fizičko lice.

Aleksandra Pandurević, članica predsjedništva Srpske demokratske stranke u izjavi za "Slobodnu Bosnu" kaže da je CIK svojom odlukom prekršio i Izborni zakon BiH i Ustav BiH i Evropsku konvenciju o ljudskim pravima i slobodama i Aneks 3 Dejtonskog sporazuma.

“Mi smo uvjereni da će Sud BiH, ukoliko se bude držao Izbornog zakona BiH i Ustava BiH uvažiti našu žalbu i da će SDS izaći na izbore. CIK je svojom odlukom prekršio i Izborni zakon BiH i Ustav BiH i Evropsku konvenciju o ljudskim pravima i slobodama i Aneks 3 Dejtonskog sporazuma. Moram vam reći da smo se u aprilu i u maju u dva navrata obraćali CIK i tražili upustvo na koji način da prevaziđemo situaciju sa blokadom računa. Njihov odgovor je glasio – reći ćemo Vam kada budemo ovjeravali političke partije”, kaže Pandurević, te dodaje:

"Tjeraćemo se do Strazbura"

“Sad je potpuno jasno da je to urađeno s osmišljenom intencijom da nas eliminišu iz izbornog procesa, čime su potpuno ugrozili ustavno načelo da BiH funkcioniše na osnovu slobodnih i demokratskih izbora, ali i prekršili Evropsku konvenciju o ljudskim pravima u dijelu koji se odnosi na izbore. Nijedna član Izbornog zakona ne kaže da račun za finansiranje izbora mora glasiti na stranku. CIK se svojom odlukom inaugurisao i u zakonodavca, a sve s ciljem naše eliminacije iz izbornog procesa. Tjeraćemo se do Strazbura, ako treba, i garantujemo da će čitavi ovi izbori biti poništeni ukoliko se dese bez učešća SDS-a.”

Predsjednik SDS-a Milan Miličević je u nekoliko medijskih istupa rekao da SDS izlazi na izbore, odnosno ako ova politička partija iz Republike Srpske bude prisiljena izaći će na izbore pod “rezervnim imenom”.

“Maske su pale”

Pandurević se slaže sa njim, te kaže da je to posljednja opcija.

“Kao što je rekao predsjednik Miličević, to je posljednja opcija svih opcija. Niko nema pravo, sem Vrhovnog suda RS, da zabrani SDS. Svaki pokušaj njegove zabrane jeste kriminalizacija izbornog procesa. Vidim da režimski mediji u RS, oni pod Dodikovom kontrolom, danas panično pokušavaju osporiti i tu rezervnu opciju, iako u toj varijanti mi ne bi imali nijedno mjesto u biračkim odborima. Milorad Dodik je u tolikoj panici da želi da sam on izađe na izbore”.

Gostujući na beogradskoj televiziji, lider SNSD-a i predsjednik RS-a Milorad Dodik govreći o odluci CIK-a kazao je kako je, između ostaloga, “SDS kod nas glavna tema, hoće li ili neće SDS na izbore”. Dodik je i dodao I to kako će “stranci pustiti SDS na izbore, jer im treba, te da “jedino kome ne treba SDS je srpskom narodu.”

“Maske su pale. Ta izjava me podsjetila na njegove stare izjave kada je pozdravljao smjene i progone funkcionera SDS-a, u kojima je i tada učestvovao zajedno sa svojim stranim partnerima. Doživljavamo déjà vu, ali kao što nije tada uspio – neće ni danas. Ako smo imali i najmanju dilemu da li u odluci CIK ima njegovih prstiju, ova njegova izjava je otklonila sve nedoumice. Izjave iz SNSD-a kako je SDS sve ovo osmislio sa strancima izazivaju gađenje, jer su upravo oni ti za koje stranci rade jako dugo i koji su zajedno sa strancima izvršili ovaj udar na SDS. Javno manifestuju i ne kriju da im je jako stalo da SDS nikako ne izađe na izbore. Ne čudi nas to jer vidimo da se isto ponašaju i prema koalicionim partnerima iz US, SP, Demosa i drugim. I na njih je ovih dana veliki pritisak i udar – prevode im kadrove u SNSD, javno im kažu da ne smiju imati svoje kandidate za načelnike i da će to sprječiti.

Došli su do opasne terminalne faze kada više nikom ne vjeruju i kada žele da ugase sve partije, da ostanu samo oni ne bi li sačuvali vlast. Strah od gubitka vlasti im je pomutio razum i svjedočimo nečemu što do sada nikada nismo gledali u Republici Srpskoj”, zaključila je Pandurević.

S.G.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...