ORBANOV POLITIČKI PROTIVNIK NA IZBORIMA "POGODIO ŽICU": “Nijedan političar to prije nije napravio u Mađarskoj”

Kako piše Reuters, Peter Magyar, politički početnik koji je dodao javno nezadovoljstvo ekonomskim problemima u Mađarskoj, poduzeo je rijedak korak u maju i posjetio notorno siromašnu romsku zajednicu tokom turneje diljem zemlje u gotovo 200 gradova i sela.

  • Evropa

  • 04. Jun. 2024  

  • 0

Čovjek koji se nada da će izazvati 14-godišnji željezni stisak premijera Viktora Orbana nad mađarskom politikom aktivno se udvara romskim glasačima uoči izbora za Europski parlament (EP) koji se održavaju sljedećeg vikenda - i čini se da njegova poruka promjene pogađa “žicu".

Kako piše Reuters, Peter Magyar, politički početnik koji je dodao javno nezadovoljstvo ekonomskim problemima u Mađarskoj, poduzeo je rijedak korak u maju i posjetio notorno siromašnu romsku zajednicu tokom turneje diljem zemlje u gotovo 200 gradova i sela.

“Nijedan političar to prije nije napravio u Mađarskoj“, rekao je Sandor Botos, romski građevinski radnik, govoreći o posjetu Magyara naselju Hetes u gradu Ozdu, gdje stotine Roma još uvijek žive bez osnovnih potrepština poput tekuće vode.

“Pokazao je svijetu koliko je siromaštvo u ovim skrivenim selima, koliko djece gladuje, da ne idu u školu”, rekao je Botos, 48, dok je prisustvovao predizbornom skupu Mađara u gradu Paszto na sjeveroistoku Mađarske.

Botos se nasmiješio dok je njegov mladi unuk Noel nakon govora snimao selfie s Magyarom.

Magyarova ofanziva šarmom u Ozdu mogla bi zabrinuti Orbanovu nacionalističku stranku Fidesz, koja već dugo uživa podršku Roma i drugih siromašnijih Mađara koji često žive u ruralnim područjima zahvaljujući programima novčane podrške i zagovaranju tradicionalnih vrijednosti.

Prvi posjet glavnog mađarskog političara romskom naselju nakon decenija mogao bi se pokazati ključnim.

“(Magyar) zna da dugoročno neće moći pobijediti na izborima bez Roma”, rekao je Robert Laszlo, analitičar izbora u think-tanku Political Capital.

Fidesz, koji je na vlasti od 2010. i potpomognut nadzorom nad državnim i nekim privatnim medijima, vodi komotno u anketama i može očekivati ​​više od 40% glasova na nedjeljnim izborima za EP. Ali stranka Tisza, koju Magyar vodi tek od aprila, druga je s oko 20 posto.

Ovo je Magyaru prvi izborni ispit. Bivši insajder u vladi, Magyar se okrenuo protiv Fidesza zbog, kako je rekao, korupcije i državne propagande kojoj je svjedočio.

Njegovo je ime prvo na listi stranke Tisza, ali ne namjerava zauzeti mjesto u EP-u ako bude izabran, radije će ostati u Mađarskoj i postaviti temelje za pobjedu nad Orbanom na sljedećim nacionalnim izborima 2026.

“Najveća manjina”

Romi su dugo na meti siromaštva, visoke nezaposlenosti i diskriminacije diljem istočne Europe.

Službeni podaci pokazuju da se nešto više od 200.000 osoba identificira kao Romi u Mađarskoj, ali aktivisti i sociolozi procjenjuju da se njihov broj kreće između pola miliona i jednog miliona u zemlji od gotovo 10 miliona stanovnika.

“Oni su najveća manjina i nikoga nije bilo briga za njih 34 godine”, rekao je Magyar za Reuters na marginama predizborne posjete u gradu Dunakeszi u nedjelju, misleći na decenije od pada komunizma 1989. godine.

“Postoje programi podrške koji im pomažu, ali oni dopiru do samo nekoliko gradova… ali niko nije učinio ništa da ih istinski podrži”, rekao je.

Magyar je u više navrata rekao da je obrazovanje ključno u pomoći romskim zajednicama te da bi povećao i mjesečne novčane naknade obiteljima.

Workfare program koji je pokrenula Orbanova vlada 2011. ponudio je posao desecima hiljada koji godinama nisu imali redovne poslove i pomogao mnogima od njih da prijeđu na redovno tržište rada.

“Najugroženije (društvene) skupine, koje se često preklapaju s romskom populacijom, važan su glasački blok za Fidesz, budući da su uspjele napraviti nekoliko koraka naprijed uz pomoć vlade”, rekao je Laszlo.

“Međutim, to se poklopilo s razdobljem gospodarskog rasta, a njihovo je povjerenje u vladu poljuljano nedavnim gospodarskim padom”, dodaje.

Godišnja inflacija cijena hrane dosegnula je 50% krajem 2022., gurnuvši neke Rome nazad u krajnje siromaštvo, rekao je Aladar Horvath, čelnik Pokreta za romski parlament-građanska prava.

Magyarovo približavanje romskim glasačima “moglo bi dugoročno biti značajno”, rekao je Horvath.

“Trenutno, on tek upoznaje naš svijet, a mi također tek počinjemo upoznavati njega”, ističe.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...