"POTEZ KOJI OMETA NAPREDAK": Slovenija kritikovala BiH zbog sprječavanja njenih građana da glasaju na izborima za EP

Prema slovenačkom ministarstvu unutrašnjih poslova, pravo glasa na izborima za Evropski parlament ima 1.977 slovenačkih državljana sa prebivalištem u Bosni i Hercegovini.

  • Vijesti

  • 06. Jun. 2024  

  • 0

Slovenija je kritikovala Bosnu i Hercegovinu zbog spriječavanja građana Slovenije da glasaju na izborima za EU, rekavši da taj potez ometa napredak BiH u pristupanju Evropskoj uniji, piše Politico.

Politico navodi da su članovi koalicije predsjednika bh. entiteta Republike Srpske Milorada Dodika u Vijeću ministara ove sedmice blokirali donošenje odluke kojom bi se građanima Slovenije, Rumunije i Poljske koji žive u Bosni i Hercegovini omogućilo da glasaju na izborima za EU u diplomatskim predstavništvima te tri zemlje.

Prema slovenačkom ministarstvu unutrašnjih poslova, pravo glasa na izborima za Evropski parlament ima 1.977 slovenačkih državljana sa prebivalištem u Bosni i Hercegovini.

Slovenačka ministrica vanjskih poslova Tanja Fajon nazvala je taj potez “neprihvatljivim”, ističući da je BiH tek nedavno dobila zeleno svjetlo za početak pristupnih pregovora za članstvo u EU.

Predsjednica Slovenije Nataša Pirc Musar naglasila je da nedavni potezi BiH “koče njen evropski napredak” i da su neshvatljivi jer je Slovenija “jedna od najaktivnijih zemalja u podršci Bosni i Hercegovini na njenom evropskom putu“.

Neki bh. političari također su kritikovali ovaj potez. Među njima je ministar vanjskih poslova Elmedin Konaković, koji je uputio pisma ministrima u Sloveniji, Rumuniji i Poljskoj u kojima je naveo da nedavni događaji “pokazuju destruktivnu namjeru da se naruše bilateralni odnosi” sa saveznicima BiH u EU.

Politico navodi da je Konaković istakao da je odluka napravljena uslijed “malignog ruskog uticaja koji sve više uzima maha” u BiH.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...