ZELENSKI ODGOVORIO RUSKOM TIRANINU: "Moj legitimitet priznaje narod Ukrajine, a Putinov samo on"

"Narod Ukrajine priznaje legitimitet predsjednika Zelenskog... Naš narod je slobodan. Putinov legitimitet priznaje samo drug Putin", rekao je Zelenskij na press-konferenciji u Parizu.

  • Svijet

  • 07. Jun. 2024  

  • 0

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je u petak da njegov legitimitet priznaje i određuje ukrajinski narod, istovremeno kritizirajući legitimitet ruskog predsjednika Vladimira Putina, prenosi Hina.

"Narod Ukrajine priznaje legitimitet predsjednika Zelenskog... Naš narod je slobodan. Putinov legitimitet priznaje samo drug Putin", rekao je Zelenskij na press-konferenciji u Parizu.

Predsjednički izbori u Ukrajini trebali su se održati ovog proljeća, nakon petogodišnjeg mandata Zelenskog. Međutim, izvanredno stanje uvedeno nakon ruske invazije na Ukrajinu u februaru 2022. zabranjuje sve izbore u vrijeme rata. Ustav kaže da predsjednik obnaša dužnost dok novoizabrani ne preuzme dužnost.

Putin je nekoliko puta tvrdio da je Zelenski nelegitiman predsjednik jer mu je ovog svibnja istekao petogodišnji mandat. Zapadni čelnici nisu doveli u pitanje legitimitet Zelenskog, a sociolozi kažu da postoji konsenzus među Ukrajincima da bi Zelenskij trebao ostati na dužnosti do kraja rata.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...