VOŽD IZ LAKTAŠA OTKRIO PRAVO LICE: Milorad Dodik, dvije čestitke i potpuni sunovrat…

-Dakle, Milorad Dodik nije kompromitovao ideju socijaldemokratije zato što nikada nije ni bio socijaldemokrata, govorio je tada ugledni profesor Grebo.

  • Politika

  • 10. Jun. 2024  10. Jun. 2024

  • 1

Piše: MARIO ILIČIĆ

Nakon objavljenih izbora za Europski parlament, i pobjede desničara u Francuskoj i Austriji, stigle su i prve čestitke iz Bosne i Hercegovine, točnije iz Laktaša.

-Čestitam Jordanu Bardella i Marine Le Pen na istorijskoj pobjedi Partije nacionalnog okupljanja na izborima za Evropski parlament.

-Čestitam Slobodarskoj stranci Austrije FPOE  na pobjedi na izborima za Evropski parlament, poručio je kasno sinoć nakon pobjede desničarskih i profašističkih snaga u Francuskoj i Austriji Milorad Dodik, predsjednik bh. entiteta Republika Srpska.

Posjećamo, Slobodarska stranka Austrije, Freiheitliche Partei Österreichs, FPÖ, desničarsko-populistička je i nacionalno-konzervativna politička stranka u Austriji.

Stranka je osnovana 1956. kao nasljednica kratkotrajne Federacije neovisnih (VdU), predstavljajući pangermaniste i nacionalne liberale suprotstavljene socijalizmu, koji je predstavljala Socijaldemokratska stranka Austrije (SPÖ), i katoličkom klerikalizmu, koji je zastupala Austrijska narodna stranka (ÖVP). Njezin prvi vođa Anton Reinthaller bio je bivši nacistički dužnosnik i oficir SS-a.

DODIKOV SALTO MORTALE

Postavlja se pitanje što je, zapravo, politički program Dodikovog SNSD-a!? Podsjetimo, još 2009. godine, nakon dvodnevnog kongresa Partije europskih socijalista, koji je održan u Pragu, odlučeno ja da SDP BiH bude primljen u članstvo.

Istovremeno odbijena je molba SNSD-a i Milorada Dodika da se i ova bh. stranka pridruži ovoj asocijajciji europskih socijaldemokrata. Ovakva odluka uslijedila je samo nekoliko dana nakon što je Socijalistička internacionala oštro upozorila Dodika da je daleko odmakao od socijaldemokratskih principa.

Nakon što je Etički komitet Socijalističke internacionale oštro osudio ponašanje lidera SNSD-a Milorada Dodika i njegov srdačni doček ratne zločinke Biljane Plavšić, ta stranka nije primljena u Partiju evropskih socijalista. Odbijena je molba Milorada Dodika da SNSD postane dio ovog velikog saveza europskih socijaldemokrata, u koje je tada primljen SDP BiH.

Prvo je Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), na čelu s drugom Miloradom Dodikom, zabasao u nacionalističke vode, iz koje više ne umije izaći, i time je zadavio ideju socijaldemokracije, bolje reći, odveo svoju stranku na stranputicu. Potom se drug Zlatko Lagumdžija lažno predstavljao multietničarom i bh. socijaldemokratom od formata, a istovremeno je od Socijademokratske partije (SDP) napravio bošnjačku-centralističku stranku, i više od toga, monopolizirajući i lažno se predstavljajući i socijaldemokratom i demokratom. Na kraju ostaje tužan rezultat, a to je da zapravo više nemamo, izuzev u par marginalnih skupina, elemente socijaldemokracije, a dobar dio članstva SDP-a nezadovoljan odlukama rukovodrstva napustio je redove SDP-a i prešao u tada novoformiranu Demokratsku frontu Željka Komšića.

O svemu je mudro još 2012. godine govorio pokojni profesor Zdravko Grebo.

-Pravi problem je što je Zlatko Lagumdžija, koji jeste kreator haosa u BiH u današnjem trenutku, u tom smislu brat blizanac Milorada Dodika. Ako je Zlatko Lagumdžija, slično kao Zoran Milanović, Milo Đukanović ili Ivica Dačić, presvukao dres i rekao: “Ne, mi više nismo komunisti, nego socijaldemokrati“, onda ne razumijem zašto je Milorad Dodik ikada pretendovao da bude socijaldemokrata. Prema tome, kad me pitate da li je on kompromitovao socijaldemokratsku ideju, moj odgovor bi naravno bio - da, ali s druge strane kažem - ne, jer nikada nisam shvatio zašto je on uopšte socijaldemokrata. Čini mi se da bi bilo bolje da je ostao u SDS-u ili nekoj sličnoj partiji. Dakle, Milorad Dodik nije kompromitovao ideju socijaldemokratije zato što nikada nije ni bio socijaldemokrata, govorio je tada ugledni profesor Grebo.

Dakle, Dodikov SNSD niti je demokratska, a ponajmanje socijaldemokratska stranka, kako to stoji u nazivu partije. Sudeći prema posljednjim čestitkama desničarima i neofašistima, SNSD je najbliže ideji nacional-socijalizma koju je propagirao najveći zločinac 20. stoljeća Adolf Hitler.

Nacizam ili nacional-socijalizam je politička ideologija nastala u njemačkoj političkoj partiji NSDAP (Nationalsozialistische Deutsche Arbeiterpartei) i njenom partijskom programu iz 24. februara 1920. Nacizam je bio državna ideologija u Njemačkoj od dolaska NSDAP-a na vlast 1933.

Dok Dodik svako malo skuplja jeftine političke poene na račun srpskih žrtvama nacizma i fašizma, s druge strane čestita čelnicima stranaka koje propagiraju desničarske i profašističke ideje, koji bi, ukoliko bi jednoga dana zaista došli na vlasti u Europskoj uniji, Dodika i njemu slične smjestili u logor…

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...