"GRADONAČELNIK ĆE BITI...": Faruk Kapidžić otkrio detalje dogovora SDA, SBiH i DF

Kada su u pitanju imena, rekao je kako će sutra kantonalne organizacije potvrditi imena.

  • Politika

  • 12. Jun. 2024  12. Jun. 2024

  • 0

Stranka demokratske akcije (SDA), Stranka za Bosnu i Hercegovinu (SBiH) i Demokratska fronta (DF) imat će zajedničke kandidate za načelnike u Kantonu Sarajevo.

Ovaj dogovor je rezultat današnjeg sastanka između kantonalnih delegacija ovih stranaka.

Predsjednik SDA u KS i zastupnik ove stranke u kantonalnoj skupštini Faruk Kapidžić kazao je za N1 kako su se “dogovorili o zajedničkom nastupu i poimenice o svakom kandidatu koji će biti imenom i prezimenom te niz drugih detalja” za Lokalne izbore 2024.

Sutra će sve tri stranke ovo razmotriti na svojim organima, a sve će biti ozvaničeno u petak na konferenciji za novinare.

“Radi se o potpuno novim kantonalnim rukovodstvima ove tri stranke. Imali smo poptuno drugi pogled i tako smo radili na ovim dogovorima. Nama je bilo potpuno prirodno da napravimo dogovor i da nastupimo na idućim izborima, prevashodno da se kandidati ne pojavljuju an jednom mejstu iz ove tri partije nego da se govorimo o najboljim kandidatima ko šta ima u sovjim redovima i da nastupimo kao jedinstena ekipa i na terenu”, rekao je Kapidžić.

Koliko kandidata će imati SDA, SBiH i DF?

Kada su u pitanju imena, rekao je kako će sutra kantonalne organizacije potvrditi imena.

“SDA po ovom dogovoru daje 6 kandidata, SBiH dva i jedan DF“, rekao je Kapidžić najavivši da od petka idu zajedno na teren.

Neće imati zajednički naziv jer će na izbore izaći pojedinačno. Naveo je kako ne žele da se u javnosti imenuju kao “Trojka 2” s obzirom da je “Trojka 1” prema njegovim riječima bila “katastrofalna”.

Istakao je da NES nije imao adekvatnog kandidata da ponudi u sklopu ove priče, ali da su ostali u dobrim odnosima.

“Da se pojavi ne znam ko i gdje ovu priču i rezultat ne može poremetiti. Osjeti se strah iz protivničkog tabora i pokušavalo se na sve načine ovo razbiti, ali se nije uspjelo”, rekao je Kapidžić u Danu uživo.

Kapidižić: Neću biti kandidat za načelnika Općine Centar

Komentirajući najave da bi on mogao biti kandidat za gradonačelnika, rekao je kako će kandidati biti oni koji budu imali najbolji rezultat.

“Gradonačelnik će biti onaj koji bude najbolje za ove tri stranke. Ja nisam prihvatio da idem za načelnika Općine Centra, osjećam se preskučeno u tom sagledavanju Kantona. Gradonačelnik upravlja sa četiri općine, e tu ima već uticaja – regulacioni planovi, uređenje itd. Možda se desi i da prihvatim, ako to bude jedini način da ove tri stranke dobiju gradonačelnika”, istakao je.

Kao potencijalne kandidate za načelnika Općine Centar naveo je Davuda Bećirovića i Denisa Gratza, ali je naveo kako će se sve znati detaljnije u petak.

Je li vas izenadila priča kako će aktuelna gradonačelnica biti kandidatkinja za načelnicu opštine Novo Sarajevo?

“Nije, između redova sam gledao kada je prijavila CIPS iznenada dole znao sam da ide du tom pravcu. Isto tako znam da nije završena priča, tamo je poprilično teška situacija jer se radi samo o foteljama”, rekao je Kapidžić.

SDA bez kandidata u Općini Novi Grad

Potvrdio je da SDA odustaje od svog kandidata u Općini Novi Grad, a Kapiddžić nije mogao otkriti ko će od dva kanadidata predstavljati ove stranke u Općini Novo Sarajevo. Ranije su se spominjali kandidat SBiH-a Muamer Bandić i SDA-ov Kerim Balić.

“Mogućnost da ako damo kandidata Novom Gradu, da ne pobijedi ni Semir ni naš kandidat već kandidat Trojke, ljudi su na teretu rekli da bi to bio katastrofalan poraz i nas i Stranke za BiH pa nismo ulazili u to”, zaključio je.

SDA će, saznajemo, imati kandidate u općinama Trnovo, Hadžići, Ilidža, ilijaš, Vogošća i Stari Grad; SBiH će imati kandidate u općinama Novo Sarajevo i Novi Grad, dok će DF imati kandidat u općini Centar.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...