UKRAJINCI U OZBILJNIM PROBLEMIMA KOD KLJUČNOG GRADA: "Rusi masovno napadaju"

Kako javlja BBC, radi se o ukrajinskoj 24. mehaniziranoj brigadi, koja je poslana u grad Časiv Jar. Ruske snage, navode ukrajinski časnici, nastavljaju s "masovnim frontalnim napadima" na grad.

  • Evropa

  • 21. Jun. 2024  

  • 0

Borbe oko strateškog grada u istočnoj Ukrajini postale su "izuzetno teške", objavila je ukrajinska postrojba koja ga brani od ruskih napada.


Kako javlja BBC, radi se o ukrajinskoj 24. mehaniziranoj brigadi, koja je poslana u grad Časiv Jar. Ruske snage, navode ukrajinski časnici, nastavljaju s "masovnim frontalnim napadima" na grad.

Časiv Jar nalazi se zapadno od Bahmuta, a ruske snage ga intenzivno napadaju od februara, naon pada obližnjeg grada Avdijivke. Rusko napredovanje u istočnoj ukrajinskoj regiji Donbasu neprestano dobiva na zamahu od početka ove godine, a ukrajinske snage se muče s nedostatkom resursa dok pokušavaju zadržati odbrambenu liniju. 

Kada je Rusija pokrenula totalnu invaziju Ukrajine, jedan od deklariranih ciljeva bio je zauzimanje cijele regiju Donbasa, koju čine Donjecka i Luhanska oblast. Rusi su se posljednih mjeseci fokusirali upravo na Časiv Jar, koji je prije rata imao oko 12.000 stanovnika.

Pad Časiv Jara bio bi jako opasan po istok Ukrajine

Pad Časiv Jara, koji je smješten na uzvisini, bi ukrajinske gradove u Donbasu učinio još ranjivijima na ruske napade.

Prema američkom Institutu za ratne studije, rusko zauzimanje Časiv JAra bilo bi "operativno značajno". Ono bi, naime, ruskim snagama dalo povoljne položaje za pokretanje ofanziva na Kostjaninivku i Družkivku, gradove koji čine južni dio ukrajinskog obrambenog pojasa.

"Situacija je iznimno teška"

Kako je danas objavio ukrajinski Glavni štab, ruske snage su se danas od zore u tri navrata pokušale približiti obrambenoj liniji kod Časiv Jara i Kliščijivke

24. mehanizirana brigada, koja je nedavno poslana u Časiv Jar, sinoć je objavila da je "situacija u grad i oko njega je izuzetno teška".

"Neprijatelj stalno organizira masovne frontalne napade, a također pokušava zaobići naselje sa sjevera i juga", objavili su ukrajinski branitelji, te dodali da ruske snage "nemilosrdno granatiraju" to područje.

Amerika ukida ograničenja o korištenju svog oružja na ruskom teritoriju

Neuspjesi Ukrajine u proteklih nekoliko mjeseci doveli su do toga da su SAD bile prisiljene preispitati svoje stajalište o korištenju doniranog oružja na ruskom teritoriju.

Pentagon je  dao dopuštenje snagama da koriste američko oružje na vojnim ciljevima u Rusiji bilo gdje preko granice, a ne samo na ruskom teritoriju u blizini Harkiva na sjeveru Ukrajini, gdje su Rusi nedavno otvorili novo ratište.

Dozvolu je prošlog mjeseca dao predsjednik Joe Biden, a dužnosnici su u to vrijeme rekli da se odnosi samo na ciljeve u blizini Harkiva. Pentagon je jučer potvrdio rekao da nije ograničen na područja u blizini grada.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...