DRAGAN ČOVIĆ HOĆE I FUP: Nezavisni odbor koji imenuje direktora ne postoji; Hoće li mu Trojka popustiti

Od odlaska Dragana Lukača u penziju, FUP je bez izabranog direktora.

  • Politika

  • 21. Jun. 2024  

  • 0

Na jučerašnjem sastanku s novinarima, predsjednik HDZ BiH Dragan Čović govorio je o imenovanju direktora Federalne uprave policije (FUP) te najavio da bi ovo pitanje moglo biti na dnevnom redu u sedmom ili osmom mjesecu, prenosi Istraga.ba.

Međutim, za razmatranje imenovanja direktora FUP-a, Vlada Federacije BiH mora dobiti listu kandidata od federalnog ministra unutrašnjih poslova, koju dostavlja Nezavisni odbor.

Od avgusta 2022. godine Nezavisni odbor ne postoji, a konkurs za nove članove nije raspisan. Konkursnu proceduru treba provesti Zajednička radna grupa Komisija za izbor i imenovanje oba doma Parlamenta FBiH, koja nije konstituisana, iako su članovi izabrani još u januaru 2023. godine. Na posljednjoj sjednici Doma naroda Parlamenta FBiH došlo je do promjene jednog člana, ali to nije rezultiralo napretkom u raspisivanju konkursa za članove Nezavisnog odbora. 

Nezavisni odbor je odgovoran za raspisivanje i provođenje konkursne procedure za izbor direktora i zamjenika direktora FUP-a. Od odlaska Dragana Lukača u penziju, FUP je bez izabranog direktora. Raniji saziv Nezavisnog odbora proveo je nekoliko konkursnih procedura, ali direktor nikada nije imenovan. U međuvremenu je istekao mandat i zamjeniku direktora FUP-a, koji je imenovan na poziciju u drugoj policijskoj agenciji.

Vlada FBiH, predvođena premijerom Nerminom Nikšićem, 17. maja 2023. godine ovlastila je Vahidina Munjića da rukovodi FUP-om na period od tri mjeseca. Njegov v.d. mandat je produžavan, čak i nakon što je priveden u okviru akcije Black Tie 2 zajedno s Mustafom Selmanovićem, komandantom Specijalne policijske jedinice i tri policijska službenika FUP-a. Uprkos istrazi koja je u toku, Munjić je ostao na poziciji.

Želja HDZ-a i Dragana Čovića da dobiju čelnu poziciju FUP-a poznata je godinama. Zakon o unutrašnjim poslovima FBiH precizira da ministar i direktor ne mogu biti iz reda istog konstitutivnog naroda. Raniji pokušaji da se za direktora FUP-a imenuje Zoran Galić ili Svevlad Hoffmann nisu uspjeli. 

Zbog nepostojanja Nezavisnog odbora, FUP je bez parlamentarnog nadzora, što postavlja brojna pitanja o transparentnosti i zakonitosti rada ove važne policijske agencije. Prema Zakonu o unutrašnjim poslovima FBiH, Nezavisni odbor raspisuje i provodi javni konkurs za imenovanje direktora policije, vrši selekciju i predlaže listu kandidata Vladi Federacije, prati rad direktora policije, predlaže razrješenje direktora, vodi disciplinske postupke i izriče sankcije.

Do izbora direktora FUP-a još je dug put, a koliko će stranke trojke poslušati želje Dragana Čovića pokazat će se na narednom izboru v.d. direktora FUP-a.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...