GREŠKA KOJU MNOGI PRAVE KAD KUHAJU BOSANSKU KAFU: Evo kako je ispravno napraviti

Iako to nije neka velika znanost, niti ozbiljno kulinarsko umijeće, ne zna svako skuhati dobru kafu.

  • Gastro

  • 24. Jun. 2024  

  • 0

Domaća bosanska (turska) kafa najčešće se pije ujutro i često se smatra mjerilom kuharskog umijeća. Ako je dobra, u šali se kaže da se domaćica može "udati", što bi trebalo značiti da je pogodila pravi omjer kafe, vode i po potrebi šećera.

Iako to nije neka velika znanost, niti ozbiljno kulinarsko umijeće, ne zna svako skuhati dobru kafu.

Uobičajeni postupak je da se u džezvu ulije voda, po potrebi se doda šećer i zagrijava se do vrenja.

Zatim se skine s vatre, odlije se malo vode, doda se mljevena kafa – na jednu šalicu vode dodaje se jedna velika čajna kašika kafe. Ponovno se džezva vrati na štednjak da kafa prokuha pa se ulije ostatak vode.

Druga varijanta je da se voda ne odlijeva – ako je džezva veća, onda nema straha da će se proliti kada provrije, nego se kafa odmah sipa i pusti se da provrije.

Na Redditu je ovaj video tradicionalne pripreme turske kafe izazvao lavinu reakcija jer trik je u tome da kafa nekoliko puta zakuha.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...