SANEL KAJAN POZVAO MENADŽMENT ŽELJEZNICA FBiH DA PODNESU OSTAVKU: Vozovi kasne, sjedišta prljava...

Kajan je na osnovu Člana 11 i Člana 116 Poslovnika Predstavničkog doma Parlamenta FBiH uputio najprije sljedeća zastupnička pitanja JP Željeznice Federacije Bosne i Hercegovine.

  • Politika

  • 26. Jun. 2024  26. Jun. 2024

  • 0

Na današnjoj sjednici federalnog parlamenta zastupnik Demokratske fronte Sanel Kajan pozvao je menadžment JP Željeznice FBiH da podnesu ostavku. 

Kajan je na osnovu Člana 11 i Člana 116 Poslovnika Predstavničkog doma Parlamenta FBiH uputio najprije sljedeća zastupnička pitanja JP Željeznice Federacije Bosne i Hercegovine:

 - Koliko je sigurna pruga koju koriste Željeznice Federacije Bosne i Hercegovine?

- U kakvom je stanju prateća infrastruktura?

- Zašto vozove s Talgo vagonima vuku stare lokomotive?

- Tražim finansijski izvještaj s jasnim pokazateljima gdje su utrošeni milioni maraka?

- Zašto vozovi Željeznica Federacije BiH u posljednje vrijeme sve češće kasne u voznom redu?

- Ko vrši i da li se uopšte vrši sanitarni nadzor u vozovima?

- Koliko često se kontrole provode i šta tačno obuhvataju?

- Koliko često se vrši čišćenje perona i stepenica na željezničkim stanicama?

- Zašto u večernjim satima peroni nisu osvijetljeni?

- Na koji način je reagovano zbog svakodnevnog prisustva džeparoša?

- Šta je s liftovima koji su neophodni osobama koje koriste kolica kao i onima koji ne mogu nositi teške kofere uz tj niz brojne stepenice?!

- Zbog čega se vozne karte još izdaju na način kako je to bilo u prošlom vijeku? 

Potom je Kajan i dao obrazloženje za svoja zastupnička pitanja, a koje prenosimo u cjelosti: "Neko sam ko podržava, koristi i promoviše domaće. Ali, također i ne libi se iznijeti pravo stanje situacije. A ona je, kada je riječ o uslugama Željeznica Federacije BiH katastrofalna. Vozovi u posljednje vrijeme sve češće kasne u odnosu na vozni red. Sjedišta su prljava, prozori i s vanjske i s unutrašnje strane zamrljani, a sam zrak u vagonima ustajao i zagušljiv. Toaleti su često zaključani, neodržavani na način kako je to propisano, i nikad nisu svi u funkciji. Na sjedištima i u unutrašnjosti vozova još uvijek su uputstva i naljepnice iz 2020. godine, iz vremena Korone.

Napominjem da jesam za svaku vrstu podršku našim željeznicama i za to se zalažem i kroz svoje djelovanje kao federalni zastupnik. Ali, putnicima moraju biti osigurani dostojni higijenski uslovi, kao i sigurnost saobraćanja, prije svega. Podsjećam na potrebu provjere stanja željezničkih pruga i prateće infrastrukture, jer nažalost, u posljednje vrijeme desilo se iskakanje voza i lokomotiva iz šina, ne jednom, nego više puta, te sve češći problemi sa samom prugom. Direktor za ovo uvijek pronalazi opravdanja u nekoj „višoj sili“ i niti jednom nije preuzeo odgovornost.

Poznata je informacija i o neusvajanju godišnjeg izvještaja poslovanja Željeznica. Da li je i za to odgovorna „viša sila“? Gdje je novac, a riječ je o milionima maraka odobrenim Željeznicama svake godine? Želim jasan i konkretan finansijski izvještaj. Željeznice FBiH vape za rekonstrukcijom, u svakom smislu i pogledu! Ovom javnom preduzeću moramo pomoći da ozdravi, riješi se parazita i rušilačkih faktora koji uništavaju kompaniju iznutra. Potrebna je reorganizacija! Uvođenje reda! Poštivanje pravila! Uvažavanje putnika! Trenutno, sve ovo je izostalo. Za ovo smatram direktno odgovornim menadžment Željeznica. Pozivam ih, posebno tih 6 direktora i njihove najbliže saradnike, da daju ostavku, ili Vladu da ih smijeni, a da na njihova mjesta budu imenovane stručne osobe koje imaju znanja i želju da rade i poboljšaju stanje u Željeznicama Federacije BiH", naveo je Kajan.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...