BIVŠI ĐAKON SPC PODIGAO SRBIJU NA NOGE: "Ne plašim se ni Vučića ni njegovih agenata iz BIA-e, neka ne koristiti državne institucije za prikrivanje pedofilije u SPC-u..."

Javna intervencija i rehabilitacija pedofila, piše Jovanović, ukazuje na golemo neznanje i neodgovornost, a sve liči na reformaciju u temeljnim elementima suprotnu samim temeljima hrišćanstva kakvo poznajemo.

  • Regija

  • 03. Jul. 2024  03. Jul. 2024

  • 0

Bivši đakon Crkve Srbije Bojan Jovanović zatražio je prošle sedmice hitan prijem kod predsjednika Srbije Aleksandra Vučića ili nekog od njegovih saradnika zbog toga što će, kako je istakao u pismu koje mu je uputio, „u plamenu prestupa“ episkopa ove vjerske zajednice uskoro „goreti Srbija i SPC“. 

Jovanović je, u pismu Vučiću, poručio da ga se ne plaši, ni njega, ni njegovih agenata iz Bezbjednosno-informativne agencije Srbije, niti „polupismenih poslušnika i novinara“.

- To što ih štitite od sudskih procesa je trenutno i neće trajati doveka, jer nećete ni Vi biti na vlasti beskonačno. I sa sudskom presudom i bez nje svako u konačnici dobije po zasluzi - napisao je on.

Poručio je Vučiću i da ne mora da mu šalje „agente BIA“ i koristi „državne institucije za prikrivanje pedofilije i drugih kriminalnih djela u SPC“.

- ...Jer se i njih ne plašim, što sam im više puta rekao, naročito ono veče kada sam natjeran da uđem u njihov auto i kad sam pod raznim prijetnjama vožen oko Kuće cveća ili kad mi je rečeno da možda baš i neću biti ubijen, ali da se dobro pazim jer će oni sa mnom drugačije razgovarati - naglasio je Jovanović, uz konstataciju da ima „identitet i kontakt tih ljudi, kao i njihove fotografije“.

On je upozorio Vučića da je situacija veoma ozbiljna, podsjećajući ga kako je o njemu „lijepo govorio gospodin Kačavenda, to je episkop koga je Srpska pravoslavna crkva jednoglasno smijenila zbog pedofilije, pederastije i ubistva djeteta u manastiru, kada je primio orden za svoje zasluge koje se najprije odnose na upropašćene živote mnogih ljudi“.

- Dok Vam se zahvaljivao što ste ga 2013. spasili od zatvora, a Vi odlično znate o čemu ja pričam, i što ga sad rehabilitujete zajedno sa drugim pedofilima iz SPC, izgovorio je jednu rečenicu, da čovjek na brdu bolje vidi nego onaj pod brdom – naglašava on u pismu.

Javna intervencija i rehabilitacija pedofila, piše Jovanović, ukazuje na golemo neznanje i neodgovornost, a sve liči na reformaciju u temeljnim elementima suprotnu samim temeljima hrišćanstva kakvo poznajemo.

- Ono što Vi želite predstaviti nacionalnim interesom u suštini se može nazvati krajnje izopačenom politikom, koja sa crkvenom naukom i temeljima hrišćanstva nema nikakve veze. To je vrlo već prepoznatljiv signal zloćudne transformacije – piše Jovanović.

Poručuje Vučiću i da su mu uzaludni tajni sastanci sa vrhom Crkve Srbije i Miloradom Dodikom, uz konstataciju da ima „adresu mjesta sastanka, kao i brojeve telefona koji se koriste“.

- Moji saradnici su ljudi iz Vašeg bliskog okruženja, iz vrha SPC, policije, BIA i pravosudnih organa, tako da mnoge informacije prije dođu do mene nego do Vas – tvrdi Jovanović.

Navodi i da posjeduje „dokumenta o najstrašnijim zločinima koji se odnose na SPC, a koji nijesu poznati od Drugog svjetskog rata do danas“.

- Bez obzira što te osobe zvanično i nezvanično obilazite i Vi i Vaši saradnici, to im neće biti olakšavajuća okolnost, a treba da budete oprezni da Vas ne povuku u ponor pakla ka kojem teže – ističe Jovanović.

U pismu naglašava da prijem traži jer „nije u redu da cijenu plate nedužni što bi se u ovom slučaju desilo“.

- Ne pali se cijela njiva bez potrebe, ako se korov može ukloniti – konstatuje Jovanović i dodaje da je sada „sudbina SPC“ u Vučićevim „rukama, a ne u rukama stranog plaćenika kako me preko Vaših saradnika želite predstaviti“.

Episkop šumadijski Crkve Srbije Jovan odlikovao je nedavno u Kragujevcu umirovljenog episkopa zvorničko-tuzlanskog Vasilija Kačavendu najvišim ordenom te eparhije - ordenom šumaričkih mučenika.

Jovanović je tada za Pobjedu kazao da je ovim činom Crkva Srbije „još jednom potvrdila da odavno nije vjerska ustanova, nego najveći neprijatelj srpskog društva i države, odnosno genocidna, pedofilska organizacija“.

Istraga protiv Kačavende pokrenuta je nakon izjave trojice bogoslova iz Bogoslovije na Cetinju da ih je seksualno uznemiravao, ali Jovanović tvrdi da je to „bio samo povod koji su tadašnji crnogorski mitropolit Amfilohije i sadašnji Joanikije htjeli da iskoriste da skrajnu tadašnjeg patrijarha Irineja i da Amfilohije zauzme njegovo mjesto, na koje je više puta pretendovao“.

On je i tada najavio kako će ubrzo doći do potresa u Crkvi Srbije, samim tim u Srbiji, „u temelju, baš onako kako su i zaslužili i pedofili i njihovi zaštitnici“.

Jovanović je i sam bio žrtva pokušaja seksualnog zlostavljanja u Crkvi Srbije i to baš od Kačavende. Za razliku od većine, on je odlučio da progovori, istupio je iz Crkve i već nekoliko godina vodi bitku, uz podršku međunarodnih institucija, da se sazna istina o pedofiliji u ovoj vjerskoj zajednici.

Kačavenda nikada nije odgovarao za teške optužbe da je pedofil, da je moguće stajao i iza ubistva jednog mladića, da je organizovao orgije sa dječacima…

Jovanović je 2021, uz podršku NVO Montenegro International, koja se odazvala na njegove apele da se neko uključi i podrži njegovu višegodišnju borbu da silovatelji u Crkvi Srbije budu procesuirani i kažnjeni, objavio knjigu „Ispovest kako smo ubili Boga“, stravično svjedočanstvo o teškim zlodjelima u ovoj vjerskoj zajednici koja se decenijama zataškavaju.

Smjenjuje li Vučić patrijarha srpskog Porfirija Perića?

U pismu predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću bivši đakon Crkve Srbije Bojan Jovanović tvrdi i kako ima informaciju da ovaj namjerava da smijeni patrijarha srpskog Porfirija Perića.

- Pozdravljam Vašu odluku, kako sam čuo od bliskog saradnika episkopa Irineja Bulovića, da ćete smijeniti ili bar vratiti unazad Porfirija, on svakako nije za to mjesto. No, budite na oprezu jer je Vaš sljedeći favorit takođe teško kompromitovan. Kod mene su dosjei 14 najuticajnihih episkopa, kao i druga dokumenta – navodi Jovanović u pismu.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...