PUTIN SE ZAHVALIO ERDOGANU NA POSREDNIČKIM NAPORIMA: Sporazumi iz Istanbula mogu poslužiti kao osnov za mirovne pregovore s Ukrajinom


On je naglasio da Rusija nikada nije odbila i da je i sada spremna da nastavi mirovne pregovore.

  • Evropa

  • 04. Jul. 2024  

  • 0

Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je u četvrtak da sporazumi iz Istanbula iz 2022. ostaju "na stolu" i mogu poslužiti kao osnov za mirovne pregovore s Ukrajinom.

Na Samitu lidera zemalja Šangajske organizacije za saradnju u glavnom gradu Kazahstana Astani, Putin je zahvalio turskom predsjedniku Recepu Tayyipu Erdoganu na njegovim posredničkim naporima između Rusije i Ukrajine.

"Istanbulski sporazumi, zahvaljujem na tome predsjedniku Republike Turske, gospodinu Erdoganu, koji je učestvovao u ovom poslu kao posrednik. Ovi sporazumi nisu odbačeni, već ih je odobrio šef ukrajinske pregovaračke delegacije, koji su znači, očigledno, bili dovoljno zadovoljavajući za Ukrajinu, ovi sporazumi ostaju na stolu i mogu poslužiti kao osnov za nastavak pregovora", rekao je on.

On je naglasio da Rusija nikada nije odbila i da je i sada spremna da nastavi mirovne pregovore.

"Ukrajina je odbila da pregovara. Štaviše, učinila je to javno, po direktnim instrukcijama Londona, što znači da nema sumnje u to, također na zahtjev Washingtona. Ukrajinski zvaničnici to govore direktno i otvoreno", naglasio je on.

U martu 2022. Moskva i Kijev održali su niz razgovora u Istanbulu u Turskoj, s ciljem pronalaženja zajedničkog osnova za okončanje sukoba u Ukrajini, prenosi Anadolija.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...