KONAKOVIĆ ZNAO ZA DOLAZAK PRIPADNIKA VOJSKE SRBIJE U RS: Umjesto da obavijesti nadležne, evo šta je uradio…

Konaković moguću agresiju očito sa Helezom shvaća kao čin edukativnog karaktera u svrhu obrazovanja građana BiH

  • Mini market

  • 07. Jul. 2024  07. Jul. 2024

  • 0

Dok uoči dženaze u Srebrenici, Prijedorom i Bratuncem maršira srpska vojska naš ministar odbrane tvrdi da to nije prava vojska - da su to kadeti.

Konaković s druge strane, a bio je obaviješten da će srpska vojska ući u BiH, na svoj Instagram story stavio je sliku polijetanja za USA, što bi uz jednu infantilnu ikonicu trebalo značiti da smo valjda sigurni, piše Stav.ba.

Konaković moguću agresiju očito sa Helezom shvaća kao čin edukativnog karaktera u svrhu obrazovanja građana BiH. Stoga, odgovor probosanskih patriota iz trojke je očekivano žestok i agresivan - dok po mjestima gdje je devedesetih izvršen genocid nad Bošnjacima defilira srpska vojska. Naš ministar je krenuo da baulja i čarlija po Americi.

Nakon ignorisanja slučaja u kasnim popodnevnim satima Zukan Helez se oglasio za Klix i rekao da kadete Ministarstvo odbrane BiH nije pozvalo, ni odobrilo ulazak vojnika Vojske Srbije u BiH.

Predsjedništvo BiH također nije odobrilo, tvrdi Željko Komšić, član Predsjedništva.

Prema onome što je izjavio Helez "u pitanju nisu 'pravi' vojnici, nego kadeti Vojne akademije iz Srbije".

On je dao pojašnjenje, odnosno puku predpostavku o mogućem načinu njihova ulaska u BiH.

"Međutim, nisu mogli ući da ih neko nije pozvao, neko ih je morao pozvati iz BiH, a radi se o kadetima, nije to vojska, to se podvodi pod obrazovanje i to je nečija druga nadležnost", kazao je Helez.

Ministar Helez "misli da je Ministarstvo rada i boračko-invalidske zaštite RS-a našlo neku zakonsku osnovu da ih pozovu kao učenike".

alt

Iz Ministarstva vanjskih poslova BiH na čijem čelu je Elmedin Konaković o ovom slučaju se nisu oglašavali. 

U međuvremenu portal Istraga na platformi X piše da je Ambasada Srbije u BiH potvrdila da je "Ministarstvo vanjskih poslova BiH bilo obaviješteno o dolasku pripadnika Vojske Srbije u Bosnu i Hercegovinu."

Međutim, MVP, kako saznaje Istraga, nije poslalo obavijest Predsjedništvu BiH, već je samo poslalo najavu Graničnoj policiji da će pripadnici Vojske Srbije ući u BiH.

Istu informaciju je potvrdio i RTRS.

Podsjećamo da je uoči obilježavanja 82. godine od Bitke na Kozari pripadnici Vojske Srbije imali svečani defile kroz Prijedor.

Javni servis Rs-a, naveo je i to da su "brojni građani aplauzima i velikim odobravanjem pozdravili pripadnike Vojske Srbije". Istovremeno objavili su snimak marširanja srbijanskih vojnika na kojem se ne vide ni građani, niti čuju bilo kakvi aplauzi.

Dodaje se kako je tridesetak kadeta i dvadesetak starješina defilovalo od hotela "Prijedor", glavnim gradskim šetalištem do Pozorišta Prijedor.

U defileu su učestvovali i ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Danijel Egić, ministar za rad, boračka i socijalna pitanja Srbije Nemanja Starović i državni sekretar u ovom ministarstvu Zoran Antić.

Milorad Dodik, predsjednik bh. entiteta Rs i SNSD-a, ovo je na mreži X prokomentirao jednom riječu "Konačno".  

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...