ORBAN U NASTAVKU "MIROVNE MISIJE": Iznenadno otputovao u Peking i sastao se sa Jinpingom

Kako piše Reuters, ovo je Orbanovo treće iznenadno putovanje u inostranstvo otkako je Mađarska preuzela rotirajuće predsjedavanje Evropskom unijom početkom jula, nakon što je prošle sedmice otputovao u Ukrajinu i Rusiju na, kako je rekao, “mirovnu misiju”.

  • Svijet

  • 08. Jul. 2024  08. Jul. 2024

  • 0

Mađarski premijer Viktor Orban doputovao je danas u Peking na razgovore sa kineskim predsjednikom Xi Jinpingom, rekao je Orbanov šef za štampu za državnu novinsku agenciju MTI, a prenosi Reuters.

“Mirovna misija premijera Viktora Orbana se nastavlja“, rekao je Bertalan Havasi.

Kako piše Reuters, ovo je Orbanovo treće iznenadno putovanje u inostranstvo otkako je Mađarska preuzela rotirajuće predsjedavanje Evropskom unijom početkom jula, nakon što je prošle sedmice otputovao u Ukrajinu i Rusiju na, kako je rekao, “mirovnu misiju”.

Njegovo putovanje u Moskvu izazvalo je oštre kritike njegovih saveznika.

Mađarska je pod Orbanom postala važan trgovinski i investicioni partner za Kinu, za razliku od nekih drugih zemalja Evropske unije koje žele da postanu manje zavisne od druge najveće svjetske ekonomije.

Orbanova posjeta je također uslijedila nekoliko dana prije samita NATO-a koji će se baviti daljom vojnom pomoći Ukrajini protiv onoga što je zapadna odbrambena alijansa nazvala ruskim “neisprovociranim agresivnim ratom”.

Mađarski ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto pratio je Orbana na putovanju u Kinu, prema fotografijama na Szijjartovoj Facebook stranici.

Ministarstvo vanjskih poslova otkazalo je krajem prošle sedmice sastanak za ponedjeljak u Budimpešti s njemačkim ministrom vanjskih poslova i Szijjartom, izjavio je u petak zvaničnik njemačkog ministarstva vanjskih poslova.

Orban, kritičar zapadne vojne pomoći Ukrajini koji ima najtoplije odnose od bilo kojeg lidera EU sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, rekao je prošle sedmice da priznaje da nema mandat EU za put u Moskvu, ali da se mir ne može sklopiti “iz udobne fotelje u Briselu”.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...