BURNA SEDMICA PREDSJEDANJA EU-om: Orban se ponaša kao odmetnik, ali postoje načini da ga se makne?

Ambasadori EU-a raspravljat će o predsjedanju i njegovim nedavnim putovanjima na svom sastanku u srijedu u Bruxellesu, što je prvi znak da bi dužnosnici EU-a mogli prijeći s javnih osuda na konkretne akcije za obuzdavanje predsjedavanja Budimpešte.

  • Evropa

  • 09. Jul. 2024  09. Jul. 2024

  • 0

Otkako je Mađarska preuzelo šestomjesečno presjedanje Vijećem EU-a, Viktor Orban ne staje sa svojim programom.

Od Kijeva da se sastane s Volodimiro Zelenskim do Moskve na razgovor s ruskim čelnikom Vladimirom Putinom pa do Pekinga i sastanka s predsjednikom Xi Jinpingom, mađarski premijer Viktor Orban provodi svoj program globalne diplomacije koji je, kako kaže, osmišljen da donese mir u Ukrajinu, piše Politico u tekstu u kojem je Orbana naslovio kao odmetnika.

Ali Orbanova putovanja natjerala su neke europske predsjednike na kolutanje očima.

Čelnici EU-a smatraju da ne govori u njihovo ime te da je njegova uloga mađarskog premijera dok vodi Vijeće EU-a diplomatski nebitna.

Tome u prilog govori i da je u Moskvi pružio ruku Putinu, ruskom krvoločnom vođi koji godinama ratuje protiv Ukrajine i prijeti europskoj poslijeratnoj sigurnosnoj arhitekturi.

Unatoč protestima iz Bruxellesa, Orban je ponosno izjavio da je u Moskvu došao kao izaslanik Europske unije.

“Ne možemo postići mir bez dijaloga i diplomatskih kanala”, rekao je Orban u Kremlju.

Orbanova posjeta Putinu imao je učinak bumeranga kada su u ponedjeljak ujutro Putinove snage bombardirale dječju bolnicu u Kijevu.

Zbog službenog slogana Mađarske, “Make Europe Great Again“,  koji je inspiriran sloganom iz kampanje bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa, negoduju mnogi u Bruxellesu.

Šta Orban želi postići?

Ali, je li Orbana doista briga? Ili predsjedničku dužnost koristi kao sredstvo da se ponaša kao što ga njegove pristalice kod kuće zovu: vođa Europe?

Ipak, pravi razlog za Orbanovu burnu sedmicu predsjedanja EU-om mogao bi biti nešto sasvim drugo.

Njegova stranka Fidesz ostvarila je najslabiji rezultat u 15 godina na europskim izborima, a pojavio se i novi protukandidat. Peter Magyar koji je bio dugogodišnji Orbanov saveznik, ali u februaru se okrenuo protiv budimpeštanskog establišmenta, pokrenuo javni pokret koji je postao stranka i osvojio gotovo 30 posto glasova na izborima. Bio je to najjači rezultat jedne opozicione stranke u Mađarskoj u posljednjih 15 godina.

Nakon teške recesije i praznog budžeta, Orban ima malo toga za ponuditi javnosti čime bi mogao pridobiti podršku.

Orban će biti tema sastanka u Bruxellesu

Ambasadori EU-a raspravljat će o predsjedanju i njegovim nedavnim putovanjima na svom sastanku u srijedu u Bruxellesu, što je prvi znak da bi dužnosnici EU-a mogli prijeći s javnih osuda na konkretne akcije za obuzdavanje predsjedavanja Budimpešte.

“Sada razgovaramo o tome što ćemo tačno učiniti u srijedu. Postoji vrlo jasno političko neodobravanje”, rekao je jedan diplomata EU-a.

Malo je vjerovatno da Bruxelles ima interesa odmah pokušati udariti Mađarsku zbog Orbanovog globalnog ugleda, iako analitičari kažu da postoje mehanizmi da Orban više ne bude na toj poziciji.

“Ako pokažu odlučnost da daju odgovor na Orbanovu diplomaciju usmjerenu na ismijavanje EU-a, mogu se riješiti mađarskog predsjedništva u roku od nekoliko sedmica”, napisao je Dániel Hegedűs, viši saradnik u German Marshall Fundu .

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...