ORBAN O JUČERAŠNJEM UDARU NA DJEČIJU BOLNICU: "Tragični napad u Kijevu dokazuje da su naši strahovi bili opravdani"

U napadu na samu bolnicu poginule su dvije osobe, a 32 su povrijeđene, saopćile su lokalne vlasti.

  • Evropa

  • 09. Jul. 2024  09. Jul. 2024

  • 0

Premijer Mađarske Viktor Orban oglasio se na društvenoj platformi X povodom jučerašnjeg napada na dječju bolnicu Ohmatdit u Kijevu.

"Jučerašnji tragični i odvratni napad u Kijevu dokazuje da su naši strahovi bili opravdani: kao što se i moglo predvidjeti, brutalnost rusko-ukrajinskog rata dosegla je novu razinu. Upravo zbog toga smo prije devet dana krenuli u mirovnu misiju.

Rastući intenzitet rata poziv je globalnim silama da napuste svoju ratnu politiku i umjesto toga stvore mirovnu politiku koja će voditi Rusiju i Ukrajinu u prekid vatre i mirovne pregovore. To je jedini način da se spriječi daljnje krvoproliće", napisao je Orban. 

Jučer napadnuti gradovi diljem Ukrajine

U napadu na samu bolnicu poginule su dvije osobe, a 32 su povrijeđene, saopćile su lokalne vlasti. Istražitelji Službe sigurnosti Ukrajine (SBU) tvrde kako je bolnica pogođena ruskom raketom Kh-101. SBU je napad proglasio ratnim zločinom te pokrenuo kazneni postupak u vezi s tim.

Kremlj je odgovorio kako je za napad kriva odgovorna ukrajinska protuzračna odbrana, a ne Rusija. Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov nije iznio dokaze za svoju tvrdnju, ali je kazao: "Insistiram, mi ne napadamo civilne mete."

Jurij Ihnat, glasnogovornik ukrajinskih zračnih snaga, odbacio je mogućnost da je projektil ukrajinske protuzračne odbrane pogodio bolnicu. Inače, udar na bolnicu dogodio se tokom masovnog ruskog napada na gradove diljem Ukrajine. Kijev je izvijestio kako je u napadima ubijen najmanje 41 civil. 
 

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...