OBRAĆANJE ŠEFA BH. DIPLOMATIJE U NEW YORKU: Konaković iz UN-a poslao poruku negatorima genocida

Konaković je jedan od nekoliko govornika iz Bosne i Hercegovine, a svoje poruke posvetio je kako onima koji su bili aktivna podrška na putu ka usvajanju Rezolucije, tako i onima koji se njenim stavkama i danas suprotstavljaju.

  • Vijesti

  • 11. Jul. 2024  11. Jul. 2024

  • 1

Po prvi put ikada, u zgradi Generalne skupštine Ujedinjenih nacija u New Yorku, održava se komemoracija za žrtve genocida u Srebrenici, na visokom nivou. "Pozivam vas da stanete uz nas na ovom mjestu iduće godine", ključna je poruka ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine, Elmedina Konakovića, upućena onima koji podrivaju Rezoluciju koja je u ovom tijelu usvojena u maju ove godine, prenosi N1.

Konaković je jedan od nekoliko govornika iz Bosne i Hercegovine, a svoje poruke posvetio je kako onima koji su bili aktivna podrška na putu ka usvajanju Rezolucije, tako i onima koji se njenim stavkama i danas suprotstavljaju.

“Današnji skup u ovoj zgradi je ključan ne samo za Bosnu i Hercegovinu, nego za cijeli svijet”, započeo je Konaković, uputivši svima koji su radili na izradi Rezolucije o genocidu u Srebrenici usvojenoj upravo u ovom tijelu 23. maja ove godine.

“Ona je više od samog dokumenta, to je obećanje da ćemo pamtiti. To je obaveza da se užasi nikada ne zaborave, kao i da ćemo nastaviti tražiti pravdu i pomirenje. Želim, uz duboko poštovanje, spomenuti i majke Srebrenice. Vaša snaga i otpornost sve nas inspirišu. Bile ste glas savjesti naših nacija. Vaša stalna potraga osigurava da sjećanje na one koji su izgubljeni nikada neće izblijediti”, poručio je Konaković.

Podcrtao je i to da se Rezolucijom niti jednoj grupi niti narodu ne pripisuje krivnja.

“Ona priznaje nepobitnu istinu o genocidu. Ona traži da se oda počast žrtvama, istovremeno promovirajući pomirenje i razumijevanje”, naglasio je.

Stoga, posebnu poruku imao je za one koji pokušavaju podriti Rezoluciju:

“Istina čvrsto stoji. Historija se ne može ponovo napisati. Pozivam vas da pokažete liderstvo prisustvom na ovoj komemoraciji iduće godine. Stanite uz nas u dvorani Generalne skupštine UN-a, uz našu opredijeljenost miru i pravdi”, pozvao je Konaković.

Podsjetimo, zemljama članicama Rezolucijom je, između ostalog, preporučeno da 11. juli proglase Danom sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici u svojim zemljama.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...