KANADSKA MINISTRICA VANJSKIH POSLOVA: "Stojimo uz žrtve i porodice preživjelih u njihovoj stalnoj borbi za pravdu"

"Nikad ne smijemo zaboraviti Srebrenicu", poručila je ministrica Joly.

  • Svijet

  • 11. Jul. 2024  

  • 0

Kanadska ministrica vanjskih poslova Mélanie Joly oglasila se danas saopštenjem povodom 29. godišnjice genocida u Srebrenici.

Navela je da Kanada danas razmišlja o genocidu nad više od 8.000 muškaraca i dječaka bosanskih Muslimana i raseljavanju više od 20.000 žena i djece, koje su snage bosanskih Srba nasilno protjerale iz svojih domova u Srebrenici.

"Dok obilježavamo ovaj mračni događaj, pozdravljamo službeno priznanje ovog dana kao prvog Međunarodnog dana i sjećanja na genocid u Srebrenici 1995. godine, nakon Rezolucije koju je odobrila Generalna skupština UN-a 23. maja 2024. godine.

Danas odajemo počast sjećanju na žrtve masakra i priznajemo duboke i ukorijenjene emocionalne ožiljke koje nose preživjeli i njihovi najmiliji, dok se i dalje pokušavaju izliječiti od ovog tragičnog događaja.

Izuzetna hrabrost i otpornost koju su pokazali preživjeli je inspirativna. Kao kosponzor Rezolucije UN, Kanada se sjeća ubijenih i izražava saučešće svima koji su izgubili člana porodice ili prijatelja. Stojimo uz žrtve i porodice preživjelih u njihovoj stalnoj borbi za pravdu.

U vrijeme kad su međuetničke napetosti u porastu širom Zapadnog Balkana, i dok Rusija pokušava potkopati demokratiju u regiji, obavezujemo se braniti punu provedbu Daytonskog mirovnog sporazuma iz 1995. godine i teritorijalni integritet BiH kao multietničke države.

Mir u Bosni i Hercegovini je mir u regionu.

Dok obilježavamo 75. godišnjicu NATO-a ove sedmice u Washingtonu, Kanada će također nastaviti podržavati prisutnost NATO-a na Zapadnom Balkanu kako bi se održao mir i stabilnost u regiji.

Dok se pojavljuju odjeci prošlosti, najveće poštovanje koje možemo odati ubijenima je raditi na pomirenju i učiniti sve što možemo da spriječimo da se takav užasan zločin ikada više ponovi.

Nikad ne smijemo zaboraviti Srebrenicu", poručila je ministrica Joly.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...