ZBOG POSJETE PUTINU: Evropa ima plan za "steriliziranje" Orbana, učinit će ga irelevantnim za odluke u EU

Publikacija napominje da je većina zemalja EU-a izrazila snažno nezadovoljstvo Orbanovom diplomatskom aktivnošću

  • Evropa

  • 11. Jul. 2024  

  • 0

Nakon posjeta mađarskog premijera Viktora Orbana Moskvi i Pekingu, zemlje EU namjeravaju kazniti Budimpeštu bojkotom neformalnih ministarskih sastanaka tokom mađarskog predsjedanja Vijećem EU-a, piše talijanski list Repubblica, prenosi Klix.ba.

Publikacija napominje da je većina zemalja EU-a izrazila snažno nezadovoljstvo Orbanovom diplomatskom aktivnošću. Kao rezultat toga, oko Budimpešte se gradi još jedan "sanitarni kordon", koji će mađarskog čelnika učiniti irelevantnim za odluke u Evropi.

Cilj ovih inicijativa je sterilizirati mađarsko predsjedanje i učiniti ga "bezopasnim i beznačajnim" s obzirom na to da bi procedura njegova okončanja bila preduga i komplicirana, tvrdi Repubblica.

"U biti, sva neformalna evropska vijeća bit će ignorisana i degradirana. Ministri će prisustvovati ograničenom broju sastanaka. Mađarski premijer neće dobiti nikakve političke odgovornosti osim provođenja formalnih procedura povezanih sa šestomjesečnim predsjedanjem. Nikada prije je ova funkcija bila tako čisto formalna kao što je ovaj put", kaže se u članku.

Orban je 5. jula posjetio Moskvu i razgovarao s Vladimirom Putinom. Posjet je nazvao drugom fazom mirovne misije, koja je započela putovanjem u Kijev 2. jula. A 8. jula posjetio je Peking, gdje je rekao da je Mađarska protiv konfrontacije s Kinom i za saradnju između nje i EU-a. Orban je potom otišao u Washington na summit NATO-a.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...