DOBIO NOVI PAKET AMERIČKE POMOĆI: Zelenski zatražio dopuštenje za napade na tlu Rusije

Nakon što su borbene linije ostale uglavnom zamrznute od početka sukoba, Moskva je posljednjih mjeseci postigla određen napredak u istočnoj Ukrajini.

  • Evropa

  • 11. Jul. 2024  11. Jul. 2024

  • 0

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski poručio je saveznicima da trebaju ukinuti sva ograničenja da Kijev izvodi napade dugog dometa na ciljeve unutar Rusije ako žele da Ukrajina pobijedi u ratu s Moskvom, dok je istovremeno dobio novi paket američke vojne pomoći od 225 milona dolara.

Ukrajinski čelnik rekao je na zajedničkoj press-konferenciji s glavnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom kako se nada da će saveznici Kijeva donijeti odluku da dopuste takve udare.

"Ako želimo pobijediti, prevladati... moramo ukinuti sva ograničenja", uvjeravao ih je.

Istodobno su SAD najavile novi sigurnosni paket za Ukrajinu vrijedan 225 miliona dolara, koji uključuje sistem raketne baterije Patriot, dodatnu municiju za topničke raketne sisteme visoke mobilnosti i projektile.

Nakon što su borbene linije ostale uglavnom zamrznute od početka sukoba, Moskva je posljednjih mjeseci postigla određen napredak u istočnoj Ukrajini.

Zelenski je pozvao zapadne vlade da povećaju i ubrzaju vojnu pomoć ukrajinskim snagama. U aprilu je odobren američki zakon kojim se Ukrajini pomaže sa 61 milijardom dolara, prenosi Hina.

Washington, najveći partner Ukrajine, ranije je osigurao više od 50 milijardi dolara vojne pomoći od 2022. kada je započela ruska invazija. A onda je američka vojna pomoć u mjesecima tokom zime dugo čekala odobrenje u Kongresu, a Zelenski pokušavao uvjeriti da nedostatak oružja Rusiji daje prednost.

"Ostat ćemo uz vas i tačka, rekao je predsjednik SAD-a Joe Biden Zelenskom uoči bilateralnog sastanka na summitu NATO-a u Washingtonu.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...