IMPLEMENTIRAO NAUČENO U IT SEKTORU: NIP-ov ministar Delić zabarikadirao kabinet i instalirao kamere

Delić je tako, kažu nam u Vladi FBiH, potpuno odvojio svoj kabinet od ostatka Ministarstva i jasno dao do znanja da mu se uposleni ne mogu obratiti kad hoće, već će prvo na kameri biti provjereno ko zvoni, pa će im eventualno biti otvoreno

  • Mini market

  • 13. Jul. 2024  

  • 0

U Federalnom ministarstvu rada i socijalne politike bili su prilično iznenađeni kada su primijetili kamere na ulazu u kabinet ministra Adnana Delića (Narod i pravda). 

Šaputanja kako se ministar Delić "zabarikadirao" u svom kabinetu brzo su se proširila među uposlenima u Vladi FBiH. Tamo tvrde da su promijenjena i vrata na kabinetu nakon što je Delić preuzeo dužnost i da dotad niti jedan ministar u Vladi nije imao kamere na ulazu u kabinet, javlja danas Faktor.

Delić je tako, kažu nam u Vladi FBiH, potpuno odvojio svoj kabinet od ostatka Ministarstva i jasno dao do znanja da mu se uposleni ne mogu obratiti kad hoće, već će prvo na kameri biti provjereno ko zvoni, pa će im eventualno biti otvoreno. 

Prema tvrdnjama iz Vlade FBiH, neko vrijeme je kamera videonadzora postavljena na ulazu u Delićev kabinet navodno snimala cijeli hodnik, pa se neko od uposlenika žalio te je inspekcija naložila da se hodnik više ne snima. Sada snima samo kamera na interfonu. 

Inače, zakonom je propisano da se mora istaknuti obavijest da je neki prostor pod videonadzorom. 

Ranije su iz Agencije za zaštitu ličnih podataka BiH na upit medija odgovorili da pravna lica mogu postaviti videonadzor, ali da se tom prilikom ujedno prikupljaju podaci i o zaposlenima, jer su kamerama pokriveni ulazi i izlazi u poslovne objekte, hodnici, prilazi. Objasnili su da se mora donijeti odluku o uspostavljanju videonadzora, na vidnom mjestu postaviti obavještenje o videonadzoru, a prije postavljanja, informirati radnike o njegovoj svrsi.

Kazne za onoga ko vrši videonadzor, a nije donio odluku o pravilima obrade snimaka ili nije istakao obavještenje o nadzoru na vidnom mjestu kreću se od 10.000 do 100.000 KM. Kazne za odgovorno lice su od 500 do 10.000 KM.  

Naime, problematično je pohranjivanje tih podataka - snimaka. Snimci sa videonadzora se po zakonima u BiH smatraju zbirkom podataka, a ona se mora registrirati u Agenciji, mora se donijeti odluka ko i kako pregleda te podatke i koliko će se oni čuvati. Ova pravila vrijede za privatna kao i za pravna lica. 

Nije poznato da li su snimci ispred Delićevog kabineta pohranjivani i da li se sada arhiviraju.

Uposleni u Vladi FBiH Delićev slučaj već neko vrijeme komentiraju s podsmijehom, pa pitaju i koji je uopće razlog postavljanja kamera. 

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...