"DELIĆ VEĆ TREĆI MANDAT NIJE NAUČIO KAKO FUNKCIONIŠE ODNOS ZAKONODAVNE I IZVRŠNE VLASTI": SDA odgovorila zašto nije podržala zakon o nezaposlenim

"Delić očigledno ne zna ni šta je Vlada, a šta je Parlament", kaže Zahiragić

  • Politika

  • 19. Jul. 2024  

  • 0

Dom naroda Parlamenta FBiH jučer nije usvojio dugo najavljivani i očekivani zakon o posredovanju u zapošljavanju i socijalnoj sigurnosti nezaposlenih. 

Resorni ministar Adnan Delić prozvao je delegate koji nisu glasali, na što su uslijedile reakcije.

Reagovao je jedan od prozvanih delegata Haris Zahiragić.

"Ministar Adnan Delić, iako je već treći mandat ministar, nije naučio kako funkcioniše odnos izvršne i zakonodavne vlasti, kako funkcioniše odnos vlasti i opozicije, a očigledno ne zna ni šta je Vlada, a šta je Parlament. Izvršna vlast predlaže zakonska rješenja, a na zakonodavnoj je da li će ta rješenja podržati. Prosto i jednostavno, kaže Zahiragić.

Zahiragić kaže da ne postoji takav slučaj u demokratskom svijetu, da vlast kritikuje opoziciju zbog neusvajanja nekog zakona.

"Neka nam objasni Delić gdje mu je 10-tak glasova većine koji su mu ponovo falili? Možda je do toga što čak i zastupnici većine sve teže podnose njegove diktatorske manire, pa često napuštaju salu kada je neka od tačaka koje je on predložio na dnevnom redu. Neka se zapita Delić zašto je prva tačka jučerašnjeg Dnevnog reda bio Zakon o promjeni statusa Novog Travnika iz općine u grad, a tek na kraju Dnevnog reda bio njegov "važni reformski zakon"? Zašto su na to pristali? Zašto su delegati NIP-a više branili taj Zakon o Novom Travniku nego delegati HDZ-a čiji je načelnik i predložio taj Zakon? Zašto su zastupnici Trojke generalno, čast izuzecima poput Vibora Handžića i Armana Zalihića, glasali ZA taj neustavni i nezakoniti, ali politički veoma osjetljivi Zakon koji je rezultirao time da je danas Novi Travnik grad, dok recimo Travnik formalno nije grad? Zašto Delić i sebi i nama, a posebno javnosti, umjesto što krivi opoziciju, ne prizna da ih je HDZ, kao uostalom i na svakoj sjednici, nasamario i oborio mu Zakon, a nakon što je usvojeno sve ono što je njima u interesu? Ne želim da likujem, šta više, bilo mi je tužno, pa čak i malo ponižavajuće kao delegatu Kluba Bošnjaka, slušati Delića kako poziva delegate NIP-a i Trojke da obore ostale tačke Dnevnog reda nakon što mu je pao Zakon, da se valjda na takav način osvete HDZ-u, ali nisu imali više šta oboriti, jer sve što je bilo važno HDZ-u je bilo već usvojeno na samom početku sjednice i na samom vrhu Dnevnog reda", zaključio je Zahiragić.

Reagovao je i Edin Delić.

- Nametnuti ministar Delić okrivljuje i napada opoziciju jer mu nije prošao neki Zakon u Parlamentu i nije mu to prvi put da krivi opoziciju za nerad vlasti. Takve optužbe u Parlamentu Federacije se nisu mogle čuti, sve do dolaska ove nametnute vlasti. Znamo da je Ministar često išao u Dubai o trošku građana KS, ali nismo znali da je toliko fasciniran tamošnjim ustavnim i državnim uređenjem. Razumijemo da je tamo na snazi monarhija, ali kod nas vlada demokratija, pa neka se ministar Delić prestane ponašati kao monarh ili kao neki princ i neka prestane očekivati da opozicija mora ili treba podržavati njegove prijedloge. Možda griješimo, možda njegovo ponašanje i nema veze sa odlascima u Dubai, možda je samo do načina na koji su Vlada FBiH i Delić nedemokratski nametnuti, suspenzijom Ustava FBiH, ali i to je samo jedan razlog više zašto nemamo potrebu podržavati njihov rad, osim kada je to u isključivom interesu građana - što ovaj put svakako nije bio slučaj. Zakon mu je oborila Parlamentarna većina, a tu akciju je koordinisao HDZ. Ako već Delić ne smije detektovati prave krivce za pad njegovog Zakona, onda mu je bolje neka šuti, navodi Delić.

Uslijedila je i reakcija Aide Obuće:

- Liste za “odstrijel” ministra (ne)rada i (a)socijalne politike su najbolja slika kapaciteta oktroisane vlasti. Kapaciteta, koji listama “krivaca”zapravo prikriva svoju nesposobnost da osigura potrebnu većinu za usvajanje ni više ni manje nego zakona kojeg su sami predložili i uvrstili na Dnevni red.

Brutalni napad ministra rada i socijalne politike nametnute Vlada Federacije Bosne i Hercegovine je time gori što, po uzoru na svoje diktatorske idole, napad usmjerava isključivo na opoziciju zanemarujući ulogu onih delegata koji su navedeni zakon i oborili. Delegata HDZ-a BiH.

Navedeno nije ni iznenađujuće obzirom da “uvaženi ministar” svoj mandat ne crpi iz volje građana FBiH, već iz volje imenovanih predstavnika građana zemalja PIC-a, pa se zasigurno našao u nepoznatoj situaciji da mora osigurati podršku onih koji nisu strani državljani.

Iako svjesna njegove potrebe za skupovima NiPa, pozivam ga da o istim prestane maštati za vrijeme sjednica Doma naroda pa tako da prestane od Stranka demokratske akcije praviti oličenje zla. Posebno ga pozivam da ne primjenjuje “kladuški model 90tih” odnosno da zbog ličnih frustracija prestane progoniti predstavnike Bošnjaka koji se sa njim ne slažu.

Smatram da bi bilo svrsishodnije, što više optimalnije, a sigurno prirodnije da za svoje zakone podršku prije svega potraži u “svojoj većini.” Znam da je za to uslov trgovina, ali obzirom da se od početka svoje karijere aktivno bavi istom mislim da mu to neće predstavljati problem. “Uvaženom ministru” je svakako svejedno trguje li kompjuterima ili nacionalnim interesima svog naroda, tako da nemam sumnje da će tako na sebi prirodniji način osigurati većinu.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...