DODIK DOŠAO DO ZIDA, NEMA VIŠE KUD: RS se ekonomski raspada, ne može više servisirati ogroman dug, zbog sankcija ne može se više ni zaduživati...

Građani Republike Srpske se nadaju rastu plata i penzija, ali se suočavaju sa rastućom inflacijom i ekonomskim izazovima.

  • Ekonomija

  • 14. Jul. 2024  14. Jul. 2024

  • 1

Dok Vlada Republike Srpske ističe rekordne prihode, veće plate i penzije, te navodno dobru ekonomsku situaciju, rupa u budžetu se sve više produbljuje.

Ministrica finansija Zora Vidović naglasila je da su budžetski prihodi veći od tekućih rashoda za 399 miliona KM, tvrdeći da budžet RS nije u lošem stanju.

Ipak, narodni poslanici iznose zabrinutost zbog dugovanja javnih preduzeća i ukupnog duga koji iznosi šest milijardi KM. Zaduženja RS za ovu godinu planirana su na dodatnih milijardu KM, od čega 810 miliona na ino tržištu, što je postalo izazovno zbog zatvorenih međunarodnih vrata i ekonomskih sankcija. 

Novinar i politički analitičar Faruk Kajtaz ističe da se RS i Milorad Dodik nalaze u velikim finansijskim problemima. Situaciju dodatno komplicira neizvjesnost hoće li banke iz Srbije nastaviti kreditirati RS zbog američkih upozorenja.

Predsjednica NS Srbije, Ana Brnabić, nije mogla precizirati buduće korake, ali je naglasila da će Vlada Srbije raditi u interesu svojih građana. 

Građani Republike Srpske se nadaju rastu plata i penzija, ali se suočavaju sa rastućom inflacijom i ekonomskim izazovima.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...