POLITOLOG KAPETANOVIĆ ZA "SB": "Nije jasno kako sigurnosne službe SAD-a nisu uočile Trumpovog napadača"

Američka javnost podijeljena je po pitanju vjerodostojnosti ovog događaja, no ljudske žrtve i teški slučajevi ranjavanja ukazuju na ozbiljnost situacije.

  • Vijesti

  • 15. Jul. 2024  15. Jul. 2024

  • 0

Nakon atentata na bivšeg predsjednika Amerike i aktuelnog kandidata za novi predsjednički mandat Donalda Trumpa medijski prostor preplavile su informacije i teorije o samom događaju, koje je za "Slobodnu Bosnu" prokomentirao politolog Tarik Kapetanović.

Sumnje javnosti

"Jasno je da je mladić od 20 godina pucao na bivšeg predsjednika, ranivši ga i dodatno usmrtivši i ranivši dvoje civila. Društvene mreže su se užarile nakon nemilog događaja, pa smo ubrzo saznali ime atentatora, lokaciju s koje je pucao i detalje o oružju koje je koristio. Prema prvim informacijama koje je u svom saopštenju objavio FBI, mladić je djelovao samostalno, bez pomagača. Neobična brzina izdavanja saopštenja i iznošenja svih informacija vezanih za atentatora i atentat izazvala je dodatne sumnje i spekulacije u javnosti", započeo je Kapetanović svoju analizu za naš portal.

Kao osoba koja analizira medije i geopolitiku primijetio jeda mainstream mediji koji podržavaju kandidate demokratske stranke u Americi ovaj događaj i dalje vode kao "mogući pokušaj atentata", što je krajnje neprofesionalno.

"Jasno je da niko nije pucao ćorcima, a događaj je završio tragičnim ishodom za pristalice bivšeg predsjednika. Ovdje se ne radi o šali niti jeftinom predizbornom triku, već o stvarnom događaju i stvarnim akterima, bez obzira na to kako mainstream mediji pišu o tome. Važno je napomenuti da se atentat dogodio nakon kampanje koja je imala za cilj da potpuno uništi Donalda Trumpa. Moguće je da je mladić koji je pucao bio pod utjecajem medijskih napisa, odlučio i uzeti pušku u ruke i izvršiti atentat", navodi Kapetanović.

Propusti sigurnosnih službi

Kapetanović ističe i kako je brzina komunikacije definitivno obilježila je ovaj događaj, pa je Trump odmah poslao poruku putem svojih društvenih mreža i najavio svoje pojavljivanje na skupu u Milwaukeeju, u državi Wisconsin.

"Trump je u svojim obraćanjima pohvalio rad sigurnosnih službi, iako javnost uveliko raspravlja o propustima koji su se dogodili. Nije jasno kako su sigurnosne službe dopustile da se neko u njihovom prisustvu popne na krov zgrade i ispali osam metaka na predsjednika prije nego li što ga ga sigurnosne službe uoče i eliminišu", rekao je Kapetanović.

Predstojeći američki izbori, koji će se održati za nešto više od tri mjeseca, dodatno su se zakomplikovali ovim događajem, smatra Kapetanović navodeći i kako je pritisak na aktuelnog predsjednika Joe Bidena da odustane od izborne trke je sve veći, a pokušaj atentata na Trumpa mogao bi odlučiti predsjedničku trku u njegovu korist.

"Demokrati će vjerovatno pokušati iskoristiti ovaj događaj kao vanrednu okolnost te eventualno umjesto Bidena u izbornu trku uključiti drugog kandidata. Postoje spekulacije da bi to mogla biti Kamala Harris ili čak Michelle Obama, s obzirom na sve češće prisustvo Baracka Obame u političkom životu kao svojevrsnog predsjednika iz sjene", navodi Kapetanović.

Sve oči uprte u Ameriku

Američka javnost podijeljena je po pitanju vjerodostojnosti ovog događaja, no ljudske žrtve i teški slučajevi ranjavanja ukazuju na ozbiljnost situacije.

"Trumpov PR tim će sigurno iskoristiti sam događaj, plasiranjem fotografija i videozapisa nastalih tokom atentata. S druge strane, demokratska stranka mora brzo reagovati kako bi promijenila smjer svoje kampanje. U ovom trenutku, sudbina američke predsjedničke trke ostaje neizvjesna. Jedno je sigurno: sve oči su uprte u Ameriku, a svijet se nada da će američki građani izabrati put mira i stabilnosti, što je našoj planeti sada najpotrebnije", rekao je politolog Tarik Kapetanović za "SB".

(S. Hodžić)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...