POLITOLOG KAPETANOVIĆ ZA "SB": "Michelle Obama mogla bi pomoći Harris da dobije Trumpa, bh. diplomate moraju lobirati s obje strane"

Što se tiče Bosne i Hercegovine i utjecaja američkih izbora na našu državu, Kapetanović je iznio jedan potencijalni problem, diplomate su suočene s problemom nedostatka kontakata s Trumpovim krugovima i timovima.

  • Politika

  • 22. Jul. 2024  22. Jul. 2024

  • 1

Aktuelni američki predsjednik Joseph Biden odlučio je zbog svog zdravstvenog stanja povući kandidaturu za reizbor, a podršku kandidaturi demokrata dao je Kamali Harris za koju se u javnosti govori da preuzima kormilo uz podršku Michelle Obame.

Politolog Tarik Kapetanović dao je za "Slobodnu Bosnu" svoja predviđanja na američkim izborima:

"Ove spekulacije kruže već duže vrijeme, a mnogi su tvrdili da je Bidenova uloga više simbolična, dok je stvarnu moć držao bivši predsjednik Barack Obama, upravljajući iz sjenke. Nakon Bidenovog povlačenja, Kamala Harris, prva žena, crnkinja i imigrantkinja na toj poziciji, još uvijek neoficijelno je preuzela predsjedničku funkciju. Njen tim nije gubio vrijeme pa su u rekordnom roku preuzeli i Bidenove naloge na društvenim mrežama, olakšavajući tranziciju i rasterećujući Bidenov tim. Iako ništa još nije zvanično potvrđeno, politički krugovi špekulišu da će Kamalu Harris, poput Bidena, iz sjenke voditi Obama, ali ovog puta Michelle Obama. Ako se ove pretpostavke obistine, Donald Trump, trenutni favorit za predstojeće izbore, mogao bi se suočiti s ozbiljnom konkurencijom. Dok Harris sama po sebi možda nema velike šanse, Michelle Obama bi mogla da promjeni tok kampanje, pružajući podršku koja bi privukla afroameričke glasače", navodi Kapetanović.

Bh. diplomate moraju lobirati

"Harris nedostaju dvije ključne karakteristike za uspješnu kampanju a to su emocija i harizma. Trenutno su ove osobine na strani Donalda Trumpa. Ipak, podrška Michelle Obame mogla bi da preokrene situaciju. Afroamerička populacija bi sigurno glasala za Harris, čineći je svojim favoritom. Ključni zadatak za Harrisov tim bit će pridobivanje latino glasača, bez kojih Harris nema šanse protiv Trumpa", navodi Kapetanović.

Što se tiče Bosne i Hercegovine i utjecaja američkih izbora na našu državu, Kapetanović je iznio jedan potencijalni problem, diplomate su suočene s problemom nedostatka kontakata s Trumpovim krugovima i timovima.

"Lokalni političari su decenijama bili orijentisani prema demokratima, što bi moglo predstavljati problem ako Trump pobjedi. Preporuka politologa bi bila da se čim prije diplomatski timovi konsoliduju i lobiraju s obje strane - i s ljudima bliskim Trumpu i s onima oko Harris. Bez obzira na to ko pobjedi u Americi, situacija u Bosni i Hercegovini neće se drastično promijeniti. Trump će vjerojatno nastaviti da se fokusira na biznis i ekonomiju, pri čemu je Kina najveći izazov. Njegov cilj bi mogao biti postizanje mirovnog sporazuma između Ukrajine i Rusije, zamrzavajući sukob i prinuđujući obje strane na ustupke. Diplomate u BiH s druge strane hitno moraju raditi na povezivanju s američkim centrima odlučivanja, jer su za Bosnu i Hercegovinu mir i stabilnost ključni prioritet, bez obzira na ishod američkih izbora", pojasnio je Kapetanović za "SB".

(S. H.)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...