VURUŠIĆ ZA CRNOGORSKE MEDIJE: "Zabrinjavaju informacije o pripremi atentata na Đukanovića"

"Utisak je da svijet još uvijek nije oporavio i snašao nakon onih velikih lomova devedesetih godina, od pada Berlinskog zida..."

  • Regija

  • 15. Jul. 2024  

  • 0

Hrvatski analitičar i novinar Vlado Vurušić, komentarišući za Antenu M sve učestalije atentate i najave atentata na političke aktere, ističe da živimo u vremenu političkog nasilja.

„Živimo u vremenu političkog nasilja koje nažalost podsjeća na neka ranija vremena od skoro prije 100 godina. Nekako se to ponavlja nažalost i danas. Mijenja se politika. Utisak je da svijet još uvijek nije oporavio i snašao nakon onih velikih lomova devedesetih godina, od pada Berlinskog zida, zapravo dolaze nove generacije, mijenja se elita, mijenja se jedna vizura ili poimanje politike“, objašnjava Vurušić.

Vurušić navodi da su, bez obzira na razne spekulacije, takvi napadi poruka svim političarima.

„Kod Džona Kenedija, kod atentata na predsjednika Kenedija, tu se vidjelo da je postojala neka urota, a mi dan danas zapravo ne znamo sve detalje toga. Međutim, kada se radi o premijeru Slovačke, i o tim nekim napadima na ove njemačke političare, pa i ovo što se dogodilo Trampu, tu vidimo vukove samotnjake koji mogu biti izmanipulisani, naravno, koji djeluju sami. Međutim, problem je u tome što se onda to njihovo nastojanje, zapravo, izmanipuliše i do kraja zloupotrijebi na način da iza toga ipak neko stoji“, rekao je on.

Komentarišući informacije o pripremi atentata na bivšeg crnogorskog predsjednika Mila Đukanovića Vurušić kaže da je "sama informacija o ubistvu bez obzira na to hoće li se ispostaviti kao istinita, zabrinjavajuća". 

„Koliko su te priče o atentatu na bivšeg predsjednika Mila Đukanovića, koliko one stoje, samo priče to još treba vidjeti, ali u svakom slučaju, sama ta poruka je zabrinjavajuća. Sama ta nakana da se o tome govori i da se možda o tome mislilo zapravo pokazuje tu netoleranciju prema političkom suparniku kojeg želite eliminisati. Dakle, vi ga ne eliminišete u dijalogu, nego ga morate pobjediti metkom, to je ono što zabrinjava i što naravno vodi u nasilje“, navodi Vurušić.

Vurušić kaže da je najopasnije kada nasilje uđe u politički diskurs, a to se, kako navodi, u Crnoj Gori najviše osjeća.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...