MURAT TAHIROVIĆ ZA "SB": Srbija se prema BiH ponaša kao prema koloniji, sve što nema prefiks "Dodik" žele pokazati neodrživim

Političkom vrhu Srbije, na što jasno ukazuje pisanje režimskih medija ali i izjave vlasti u javnosti, smeta i pisanje našeg medija.

  • Vijesti

  • 18. Jul. 2024  18. Jul. 2024

  • 0

Zabrana ulaska u Srbiju glumcu Feđi Štukanu i aktivisti Karton revolucije Nedimu Musiću, lažiranje izjava predsjednice Pokreta Majke enklava Srebrenica i Žepa Munire Subašić, medijski napadi na redakciju Slobodne Bosne, uz negiranje genocida i vrijeđanje žrtava, poruke su koje nam u posljednje vrijeme intenzivnije dolaze iz susjedne Srbije.

O tome šta one govore, naročito žrtvama genocida u Srebrenici i drugih stratišta, govorili smo sa predsjednikom Udruženja žrtava i svjedoka genocida Muratom Tahirovićem.

Preduga lista srbijanskog nepoštivanja BiH

"Srbija se prema Bosni i Hercegovini ponaša kao prema koloniji, Srbija Bosnu i Hercegovinu uopšte ne smatra državom dostojnom poštovanja", naveo je Tahirović za "Slobodnu Bosnu" dodajući kako je preduga lista primjera srbijanskog nepoštivanja BiH i njenih građana.

"Većina ratnih zločinaca, koji su presuđeni ili je podignuta optužnica, nalaze se u Srbiji i Srbija, odnosno politika ali i pravosuđe uopšte ne vide potrebu da ih ili izruče BiH ili procesuiraju u Srbiji", navodi Tahirović.

Slučajeve zabrana ulaska Štukana i Musića u susjednu zemlju, Tahirović pojašnjava kako svako ko je na bilo koji način rekao ili prozvao Srbiju, a da to ne odgovara političkom establišmentu u Srbiji i pod uslovim da je državljanin BiH, bit će mu zabranjen ulazak u Srbiju.

Smetaju im neistomišljenici

Dok s druge strane, tolerira se brutalno vrijedjanje žrtava u Bosni i Hercegovini bez imalo empatije.

"Brutalno suprotstavljanje Rezoluciji u generalnoj Skupštini UN-a uz korištenje svih mogućih resursa", navodi Tahirović posebno se osvrčući na lažiranje izjave Munire Subašić koje je u javnost iznijela premijerka Srbije Ana Brnabić, a ponovio ih je kasnije i predsjednik te zemlje Aleksandar Vučić.

"Na kraju dozvoliti sebi taj nivo da vrijeđaš majku Srebrenice, iskrivljuješ njenu izjavu a pri tom znajući ko je Munira Subašić i da će njena izjava imati odjeka u javnosti je dno 'srpskog sveta'. Naravno sve ovo je samo dio jednog širokog plana kojim se želi Bosna i Hercegovina, pa i sve što dolazi iz BiH a da nema prefiks Dodik, poniziti, pokazati kao neodrživom i nesposobnom da funkcioniše", naveo je Tahirović za naš portal.

Političkom vrhu Srbije, na što jasno ukazuje pisanje režimskih medija ali i izjave vlasti u javnosti, smeta i pisanje našeg medija.

"Smeta njima, naravno i pisanje Slobodne Bosne jer šta god da kažete a da nije u skladu sa narativom svesrpskog sveta bit će izloženo brutalnom napadu", prokomentirao je Tahirović.

BiH za primjer

"Opet sa druge strane Bosna i Hercegovina uprkos svim podjelama, nejedinstvu, unutrašnjim problemima, propustima i niza toga što nije dobro u tim međunarodnim odnosima pokazuje puno veću zrelost, odgovornost pa ako hoćete i odgoj. Imao sam prilike da razgovaram sa brojnim međunarodnim diplomatama i vjerujete da nas posmatraju kao zemlju primjer", rekao je Tahirović te je naveo primjere zašto tako misle:

"Prvo, uspjeli smo pred međunarodnim sudovima dokazati odgovornost Srbije ali i svih onih satelita koji su osuđeni za najteža krivična djela. Politički ili diplomatski iako iscjepkani, uspješno vodimo bitku i dobijamo one najznačajnije a mnogi kažu da to granici sa nemogućim. Medijski pa nigdje nema veće medijske slobode što u BiH i svačija se misao čuje i dobra i loša pa neka građani odluče. Dakle, uprkos svim nedaćama, hrabro se nosimo sa njima i dostojanstveno dobijamo bitku po bitku.
Sa kim imamo posla, trebamo biti ponosni i nastaviti bez imalo straha i stida", prokomentirao je Tahirović za "Slobodnu Bosnu".

(S. H.)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...