"EUROPSKO JEDINSTVO SADA VAŽNIJE NEGO IKADA": Denis Bećirović na samitu Evropske političke zajednice

"Bez sigurnosti, demokratske institucije gube svoju svrhu", naveo je.

  • Vijesti

  • 18. Jul. 2024  18. Jul. 2024

  • 0

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović obratio se na okruglom stolu na temu odbrane i jačanja demokratije na samitu Evropske političke zajednice (EPZ) u Oxfordshireu u Ujedinjenom Kraljevstvu Velike Britanije i Sjeverne Irske.

Okruglim stolom je predsjedavao predsjednik Republike Francuske Emmanuel Macron.

Iz Kabineta Bećirovića je saopšteno da je u izlaganju između ostalog naglasio da je „agresorski rat koji je Moskva započela u Ukrajini promijenio političke diskusije i prioritete širom Evrope i svijeta“. Također, on je rekao da od ishoda ovog rata uveliko zavisi i budućnost slobodne i demokratske Evrope, te da je stoga jedno od najvažnijih pitanja kako pripremiti Evropsku uniju (EU) i evropski kontinent za nove prijetnje i izazove. Ukrajinska kriza je dramatično uvećala potrebu da EU ojača uticaj u svom neposrednom susjedstvu.

"Evropsko jedinstvo je sada važnije nego ikada nakon Drugog svjetskog rata. To je od strateškog značaja posebno u trenutnoj globalnoj situaciji. Jedinstvo trebamo primarno graditi na zajedničkim vrijednostima slobode, demokratije i ljudskih prava. Odbrana sigurnosti i demokratije nije dužnost samo jedne države ili jedne organizacije. To je zajednička misija svih demokratskih država koja podrazumijeva saradnju i solidarnost. Bosna i Hercegovina se dosljedno pridružuje izjavama i stavovima EU u oblasti vanjske i sigurnosne politike“, rekao je Bećirović.

On je naglasio da se mora jačati sigurnost i demokratiju, dva stuba na kojima počiva stabilno društvo.

"Bez sigurnosti, demokratske institucije gube svoju svrhu. Zato je važno jačati sigurnosne strukture, vladavinu prava i promovirati demokratske vrijednosti. Naši napori trebaju biti usmjereni na osnaživanje demokratskih institucija kroz podršku reformskim procesima, civilnom društvu i nezavisnim medijima“, dodao je Bećirović.

Naglasio je da Evropska politička zajednica postaje značajna platforma za međunarodnu saradnju, te da je dobra prilika za unaprjeđenje postojeće saradnje, a može pronaći dodatni prostor za saradnju država u energetskom sektoru, transportu, investicijama, infrastrukturi i slobodnom kretanju lica.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...