PREDSJEDNIK NES-a NERMIN OGREŠEVIĆ ZA „SB“: "Ovo predstavlja čin agresije na našu zemlju..."

Ogrešević ističe da je krajnje vrijeme da se institucije države probude i zaštite našu državu od agresivnog djelovanja Srbije.

  • Politika

  • 20. Jul. 2024  20. Jul. 2024

  • 4

Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije saopćilo je da će od ponedjeljka, 22. jula u Banjoj Luci, Foči i Trebinju biti raspoređen po jedan uniformirani policijski službenik i službenik Uprave kriminalističke policije Srbije koji će do 1. septembra raditi zajedno sa kolegama iz bh. entiteta Republika Srpska. 

Na osnovu Memoranduma o saradnji,  koji je potpisan 18. juna u Trebinju, tokom turističke sezone između MUP-ova Srbije i RS-a u istom periodu bit će angažirani policijski službenici MUP-a RS u Beogradu, Novom Sadu i Zlatiboru koje će turisti moći da kontaktiraju.

Predsjednik Narodnog evropskog saveza (NES) Nermin Ogrešević za „Slobodnu Bosnu“ kaže da prisustvo policijskih službenika Republike Srbije na području Bosne i Hercegovine, a bez odobrenja nadležnih institucija Bosne i Hercegovine predstavlja čin agresije na našu državu.

„To proizilazi iz definicije agresije koju je usvojila Generalna skupština Ujedinjenih nacija Rezolucijom broj 3314 iz 1974. godine, a prema kojoj čin agresije, između ostalog, predstavlja i upotreba oružanih snaga jedne države koje se s pristankom zemlje prijema nalaze na teritoriji ove poslednje, protivno uslovima predviđenim u sporazumu“, dodaje on.

Predsjednik NES-a ističe da Deklaracija  svesrpskog sabora ne predstavlja ništa drugo nego kršenje Povelje Ujedinjenih nacija.

Kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma

„Znači, i da je Bosna i Hercegovina odobrila prisustvo oružanih snaga, i da se one ponašaju suprotno uslovima koji su navedeni u tom odobrenju, to bi predstavljalo, po međunarodnom pravu, čin agresije.

U ovom slučaju ne postoji nikakvo odobrenje države i njenih organa, te je potpuno jasno da se radi o agresiji na našu državu.

Deklaracija  svesrpskog sabora ne predstavlja ništa drugo nego kršenje Povelje Ujedinjenih nacija kojom je zabranjeno miješanje u unutrašnja pitanja suverenih država, ali i kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma. Sve to Srbija radi u saradnji sa bosanskohercegovačkim entitetom Republika Srpska, zloupotrebljavajući pravo na uspostavljanje posebnih paralelnih odnosa sa susjednih državama. Međutim, uspostava tih odnosa podrazumijeva pitanja koja se odnose jezik i kulturu bosanskih Srba i Srba u Srbiji, a sve to ne smije ni na koji način biti u suprotnosti sa očuvanjem suvereniteta i teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine“, pojašnjava predsjendik NES-a.

„Srbija nastavlja svoje agresivno djelovanje"

Ogrešević ističe da je krajnje vrijeme da se institucije države probude i zaštite našu državu od agresivnog djelovanja Srbije.

„Srbija nastavlja svoje agresivno djelovanje prema našoj državi i krajnje je vrijeme da se institucije države probude i zaštite našu državu od agresivnog djelovanja Srbije. Pozivamo Predsjedništvo Bosne i Hercegovine i Ministarstvo vanjskih poslova naše države, da od Savjeta Bezbjednosti zatraže da naloži Srbiji ponašanje koje je u skladu sa međunarodnim pravom i da prekine sa kršenjem Dejtonskog mirovnog sporazuma. Od Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine tražimo hitno zasjedanje, na kojem treba da se razmatra sigurnosna situacija i zatraži od Vučića i Milorada Dodika da odmah prestanu sa napadima na suverenitet i teritorijalni integritet naše države, ili da Parlamentarna skupština donese odluku o vraćanju na djelovanje po Ustavu Republike Bosne i Hercegovine od 12. decembra 1995. godine, a tim ustavnim zakonom je propisano da Bosna i Hercegovina zadržava pravo da se vrati na djelovanje po Ustavu Republike Bosne i Hercegovine, ukoliko se Dejtonski mirovni sporazum bude kršio“, kaže lider NES-a.  

On upozarava da je mir i sigurnost u Bosni i Hercegovini i cijeloj regiji može biti ugrožen.

 „Srbija svojim djelovanjem u saradnji sa entitetom RS čini međunarodni zločin.

A međunarodni zločin je povreda međunarodne obaveze od neke države koja je bitna za zaštitu osnovnih interesa međunarodne zajednice, a tu povredu je cijela međunarodna zajednica priznala međunarodnim zločinom. A međunarodna zajednica je kao međunarodni zločin osim aparthejda, ropstva, genocida i kolonijalne dominacije priznala i agresiju, koja je zabranjena po međunarodnom pravu.

Ne budu li se poduzele odgovarajuće mjere od strane organa Ujedinjenih nacija, Vijeća za implementaciju mira i državnih organa Bosne i Hercegovine, mir i sigurnost u Bosni i Hercegovini i cijeloj regiji može biti ugrožen, a građani Bosne i Hercegovine su spremni stati u odbranu svoje države, ma od koga da joj prijeti opasnost“, zaključio je Nermin Ogrešević za SB.

S.G. 

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...