"SVEHRVATSKI SABOR" U SPLITU: Održana zajednička sjednica Predsjedništva HDZ-a i Predsjedništva HDZ-a BiH

Plenković je zahvalio kolegama iz HDZ-a BiH na snažnoj podršci tokom parlamentarnih i europskih izbora.

  • Regija

  • 22. Jul. 2024  22. Jul. 2024

  • 1

U Splitu je održana zajednička sjednica Predsjedništva HDZ-a i Predsjedništva HDZ-a BiH nakon koje su Andrej Plenković, Dragan Čović i Borjana Krišto dali izjave za medije.

"Odnosi između najveće, najsnažnije i najutjecajnije stranke u hrvatskom narodu, bilo da je riječ o Hrvatima u BiH, su posebno bitni i njegujemo ih. Taj dijalog je kontinuiran, podrška Hrvatske Hrvatima u BiH je snažna, želimo da Hrvati budu ravnopravan, konstitutivan narod. Sve naše aktivnosti usmjerene su upravo u tom pravcu. U Hrvatskoj su brojni projekti koje podupiremo, sufinanciramo, financiramo od podrške zdravstvenom sustavu, obrazovnom sustavu, kulturi, mladima, različitimim projektima koji se odnose na stipendiranje ili pak potporu infrastrukturnim projektima kroz aktivnosti primjerice Ministarstva prometa ili Ministarstva regionalnog razvoja. Ta naša suradnja je razgranata i zasigurno je pridonijela jačanju položaja Hrvata u BiH", rekao je premijer Andrej Plenković.

"Druga dimenzija je odnos između dvije države gdje smo posebno vodili računa o tome da pomognemo kao članice EU-a, članice NATO-a, BiH na njenom putu u EU, i kod donošenja odluke o statusu kandidatkinje BiH, pa i odluci o otvaranju pristupnih pregovora i zato podržavamo reformske napore koje predvodi vlada BiH, njeno Vijeće ministara, kako bi došli u poziciju da se do kraja godine sazove i prva međuvladina konferencija između EU i BiH i time cijela država uhvati priključak intenzivan s procesom proširenja u odnosu na druge zemlje jugoistoka Europe", rekao je Plenković.

Plenković je zahvalio kolegama iz HDZ-a BiH na snažnoj podršci tokom parlamentarnih i europskih izbora.

Naglasio je kako je ovo prvi zajednički susret nakon što je vodstvo HDZ-a predvođeno njime dobilo povjerenje za novi mandat na unutarstranačkim izborima 13. jula.

"Na ovaj način trasiramo suradnju i u pogledu odnosa između dvije stranke, a naravno i odnosa između dvije države, s obzirom da su i Dragan Čović i Borjana Krišto na vrlo važnim, ključnim dužnostima u institucijama BiH. Podržavamo naravno cijelu BiH na njenom putu prema ujedinjenju, stabilnosti, funkcionalnosti i ekonomskom i socijalnom razvoju", naglasio je Plenković.

"Takva politika Hrvatske je jedini način kako učinkovito možemo pomoći i Hrvatima u Bosni i Hercegovini, ali i cijeloj zemlji", dodao je.

Plenković je kazao kako predsjednički izbori nisu bili tema današnjeg sastanka. Na upit novinara kako komentira kandidaturu Marije Selak Raspudić, Plenković je kratko poručio:

"Mene zanima pobjednik, a on će biti onaj koga HDZ kandidira."

Na upit je li Dragan Primorac kandidat HDZ-a, Plenković je odgovorio: “Čut ćete tko je kandidat kad mi odlučimo. Što ste nestrpljivi?”, prenosi Dnevno.ba.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...