MALE TAJNE VELIKIH MAJSTORA: Kako pekari postižu to da im kifle ostanu svježe duže od par dana?

Kiflice koje se ne osuše nekoliko dana...

  • Gastro

  • 23. Jul. 2024  

  • 0

Kiflice, perece, štapići i druge vrste tijesta često se stvrdnu poslije jednog dana, posebno ako ih ostavite nepoklopljene kada ih izvadite iz rerne.

Trik koji koriste profesionalni pekari

Pre nego što počnu da mijese testo, pekari u brašno dodaju malo kukuruznog skroba, odnosno gustina i malo običnog griza, koji se daje djeci.

Puna kašika kukuruznog skroba i jedna kašičica griza na kilogram brašna.

Skrob pomaže da tijesto bude lakše i prozračnije, a samim tim i mekše.

S druge strane, kada se mala količina griza pomiješa sa običnim pšeničnim brašnom, oslobađa tijesto od viška vlage.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...