MARINKO ČAVARA, "NOSITELJ" AMERIČKIH SANKCIJA: "Ukoliko se to ne dogodi, zemlja će se nastaviti suočavati s propadanjem i destabilizacijom..."

Posebno mjesto u TV prilogu mostarskih novinara dobio je Milorad Dodik, predsjednik bh. entiteta Republika Srpska, koji je izjavio da su sarajevske strukture uvijek orijentirane protiv RS-a.

  • Politika

  • 24. Jul. 2024  

  • 12

Unatoč otežanom funkcioniranju vlasti na državnoj razini, usvajanje reformskih zakona, s posebnim naglaskom na reformu izbornog zakona, ključno je za stabilizaciju Bosne i Hercegovine, ovim riječima započela je centralna informativna emisija RTV HB, medijskog glasila Čovićevog HDZ-a.

-Uzroci kontinuirane krize u BiH su višestruki, a za stvaranje funkcionalne države nužno je usvajanje zakona i provođenje reformi na svim razinama vlasti. Reforma izbornog zakona smatra se esencijalnom za postizanje prihvatljive države za sve građane, poručuju s tog medija.

Marinko Čavara, zamjenik predsjedatelja Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, i "nositelj" američkih sankcija, naglasio je potrebu za osiguravanjem takozvanog "legitimnog" predstavljanja naroda.

-Reforma izbornog zakona mora omogućiti legitimno predstavljanje svakog građanina i naroda. To je temeljno ljudsko pravo," kazao je Čavara, dodajući da je to ključno za hrvatski narod u BiH.

Međusobne optužbe između Sarajeva i Banje Luke također su jedna od glavnih tema centralne informative emisije RTV HB, a posebno mjesto u TV prilogu mostarskih novinara dobio je Milorad Dodik, predsjednik bh. entiteta Republika Srpska, koji je izjavio da su sarajevske strukture uvijek orijentirane protiv RS-a.

-Iako politički iskoraci nisu realni u jeku kampanje, nakon lokalnih izbora predstoji mukotrpan zadatak operacionalizacije načela konstitutivnosti naroda, temeljne za ustavno načelo Bosne i Hercegovine. U suprotnom, zemlja će se nastaviti suočavati s propadanjem i destabilizacijom, što nije u interesu nijedne političke opcije, poručio je Čavara.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 12

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...