STEVANDIĆ NE ZNA ŠTA PRIČA: RS ne može zavrnuti plinski ventil Sarajevu, a da bez njega ne ostane i Istočno Sarajevo!

Stevandić svoju prijetnju najvjerovatnije nikada neće ostvariti, ali ovakve izjave pokazuju namjere političara iz Republike Srpske.

  • Politika

  • 24. Jul. 2024  24. Jul. 2024

  • 4

“Kad dođe zima ni mi nećemo dozvoliti transport gasa iz Srbije za BiH da ne ponižavamo tu državu, pa neka se Sarajevo grije na Heleza, Komšića i slične”, napisao je jučer na mreži X Nenad Stevandić, predsjednik Narodne skupštine RS.

To je je bio njegov “odgovor” Zukanu Helezu, ministru odbrane BiH na temu čiji helikopteri će gasiti požare u BiH, bosanskohercegovački ili oni iz Srbije. Ovom izjavom mislio je ubrati još koji politički poen i dodvoriti se Miloradu Dodiku i Srbiji, ali je zaboravio na neke činjenice koje bi ga mogle omesti u “lukavom” planu.  

Prije svega, Stevandić svoju prijetnju najvjerovatnije nikada neće ostvariti, ali ovakve izjave pokazuju namjere političara iz Republike Srpske. Ovim je pokazao da, najblaže rečeno, nema pojma o funkcionisanju gasnog sistema, jer da bi zavrnuo gas Sarajevu to mora učiniti i Istočnom Sarajevu. Isto tako ovim potezom bi naštetio i gasnim transportnim preduzećima u bh. entitetu RS koji od transporta gasa za Sarajevo godišnje zarade dva miliona KM.

Ipak, koliko god Stevandićeve izjave bile neozbiljne i imale dnevnu političku upotrebu FBiH ih treba shvatiti ozbiljno, a to se, prije svih, odnosi na Vladu FBiH koja mora ubrzati proces usvajanja zakona o Južnoj plinskoj interkonekciji i krenuti s realizacijom ovog projekta koji je pripremljen davno. Izgradnjom Južne plinske interkonekcije Bosna i Hercegovina, a prije svih FBiH bi dobila mogućnost snabdijevanja gasom iz još jednog pravca i kupovinu gasa iz više izvora. Tada bi iz ruku Stevandića, njemu sličnih ili još gorih bio izbijen još jedan argument da na svaku razmiricu odgovori pokušajem ucjene koja se jednog dana možda i ostvari.

Podsjetimo, u decembru prošle godine zavrtanje ventila prema Kantonu Sarajevo je najavljivao i Nedeljko Elek, direktor Sarajevo-gasa iz Istočnog Sarajeva. Elek je tražio povećanje cijene transporta gasa od Zvornika do Kladnja. I tada je zdrav razum bio na nekoj drugom mjestu, a ne kod Eleka, jer je i tada važilo “pravilo” da zatvaranje ventila Kantonu Sarajevo znači da bi bez gasa moglo ostati i Istočno Sarajevo.

Dok se ne izgradi gasovod Južna interkonekcija BiH će se i dalje snabdijevati gasom samo iz jednog (ruskog) izvora koji u našu zemlju dolazi preko Srbije. Vrijeme je da se konačno i to promijeni.

(D. O.)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...