"SB" NA PRESS-u NEZIRA PIVIĆA: "Forto i ostali za sat vremena mogu riješiti problem" (FOTO)

Pivić je pojasnio da su na početku imali prvu prijedlog Plana rasta koja je sadržavala nekoliko važnih reformi, a koje su se u ovoj finalnoj verziji, kako tvrdi, u potpunosti izbrisale.

  • Vijesti

  • 25. Jul. 2024  25. Jul. 2024

  • 3

Nakon što Vijeće ministara Bosne i Hercegovine nije usvojilo plan reformi koji bi značio i povlačenje prve tranše EU novca u iznosu od 70 miliona eura iz Plana rasta, medijima su se obratili iz SDA gdje je Nezir Pivić, predsjednik GO SDA Zenica i premijer Zeničko-dobojskog kantona poručio Edinu Forti i ostalima da za sat vremena mogu riješiti problem, prenosi N1.

Pivić je pojasnio da su na početku imali prvu prijedlog Plana rasta koja je sadržavala nekoliko važnih reformi, a koje su se u ovoj finalnoj verziji, kako tvrdi, u potpunosti izbrisale.

“Najviše nam je sporno da se izbrisala najvažnija reforma – da se imenuju sudije Ustavnog suda i da se njegove odluke poštuju u cijeloj BiH. U finalnoj varijanti ova reforma biva potpuno izbrisana. Tražili smo da se barem nađe u fusnoti, kako bi informaciju imali direktorati u EU prilikom razmatranja dokumenta. Posebno interesantna je bila tabela raspodjele sredstava, u kojoj nisu zastupljeni kantoni sa bošnjačkom većinom. Pokušao sam da do ove konferencije izračunam koliko bi sredstava bilo usmjereno u koje dijelove Bosne i Hercegovine – orijentaciono 700 miliona bi bilo usmjereno u RS i u kantone sa hrvatskom većinom, a preostali dio u ostatak BiH. To je za nas neprihvatljivo”, naveo je.

Ponavlja kako nisu odbili Plan rasta, već samo tražili uvažavanje sugestija.

“Da li je Borjana Krišto uopšte imala pravo da takvo nešto odbije i tumači naše izjašnjenje kao da smo protiv?”, upitao je.

Poručio je kako Mehanizam koordinacije nema nikakve veze s ovim pitanjem – te da se u ovom slučaju ne radi o tome da lokalne vlasti koče evropski put.

“Ako oni smatraju da je ovo dobar Plan rasta, oni to mogu promijeniti u sat vremena. Mogu sazvati Vijeće ministara i izbaciti kantone, te donijeti Plan reformi kakvog su ga jučer predložili”, rekao je, podsjećajući da su kantoni za intervencije imali nešto više od sat vremena, dodajući da je i sam ranije tvrdio kako kantonni ne trebaju biti dio ovakvog procesa, te da su nadležnosti na Vijeću ministara.

Danas je na press konferenciji Edin Forto, predsjednik Naše stranke rekao da su premijeri kantona koji su glasali protiv ustvari srušili jako bitne projekte za svoje lokalne zajednice, a među kojima je naveo upravo premijera ZDK, Pivić mu je odgovorio sljedeće:

“To je prije svega projekt koji nije u nadležnosti kantona i ako je samo njih nabrojao kao argument da bismo mi to prihvatili, a da u RS i kantone sa hrvatskom većinom ode 700 miliona KM je apsolutno smiješno budući da je pokušao time opravdati i staviti ih u ravan s ovim ulaganjima koja sam sada spomenuo. U RS imate određene projekte koji su vezani direktno za škole koji se tiču nadležnosti kantona, a mi nijednu marku nismo ovim planom dobili, a da se tiču projekta iz nadležnosti kantona. Dakle, pitanje i rješavanje pruga je nadležnost Federacije BiH i pitam sada da li je to u nadležnosti ZDK da se o prugama brine. I apsolutno ne mislim da je to nekakva šteta jer bi ona bila veća da je usvojeno sve po ovakvom principu i da se ova raspodjela vrši na nivou cijele BiH”, zaključio je Pivić.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...