PRAVOSLAVCI SE POTPUNO ODMETNULI I OKUPIRALI PROSTOR: Najavili su odbranu "do smrti"

Cilj operacije je ukloniti 118 monaha koji se smatraju odmetnicima.

  • Evropa

  • 25. Jul. 2024  25. Jul. 2024

  • 0

Grčka policija planira veliku akciju kako bi istjerala monahe iz samostana Esfigmen na planini Atos, prema sudskoj odluci iz 2020. godine. Cilj operacije je ukloniti 118 monaha koji se smatraju odmetnicima. Policija je kontaktirala Svetu Epistasiju, upravno tijelo Svete Gore, tražeći dozvolu za organizaciju opsežne operacije s brojnim policijskim snagama i vozilima, piše Dnevno.hr.

“Molimo za podršku kako bismo mogli organizirati dolazak i smještaj velikog broja policajaca i teških vozila na poluotoku Atos. To je nužno kako bismo brzo reagirali na zahtjeve za deložaciju,” navodi se u dokumentu kojeg je policija poslala Epistasiji.

Prema grčkim medijima, policija je naglasila da će deložacija biti provedena na što mirniji način. Ipak, vjernici i sljedbenici samostana Esfigmen održali su prosvjed u Ouranopolisu na Halkidikiju, upozoravajući da neće mirno prihvatiti pokušaj iseljenja redovnika. Monasi iz samostana također su izjavili da će braniti svoj dom po svaku cijenu, prenosi portal Pronews.

 ‘Branit ćemo ga do smrti’

Bratstvo u samostanu predvodi opat Metodije, koji je prekinuo veze s Ekumenskim patrijarhatom iz Carigrada zbog neslaganja s politikom ekumenizma patrijarha Bartolomeja i njegovim vezama s papom. Ovo odmetničko bratstvo je odlučno ostati u samostanu, unatoč nadolazećoj akciji deložacije.

“Spremni smo braniti samostan do smrti. Ovdje smo duhovno rođeni i ovdje ćemo umrijeti. Ako policajci pokušaju udariti redovnika, monasi neće samo stajati skrštenih ruku. Uvjeren sam da će se dogoditi zločini, inicirani od strane onih koji nemaju svrhu” rekao je opat Metodije. Dodao je kako redovnici neće pasivno gledati ako policija pokuša nasilno provesti deložaciju.

Samostan Esfigmen smješten je na sjeveroistočnoj obali Atosa i datira iz kraja 10. stoljeća. Uništen je 1531. godine od strane gusara, ali je obnovljen na istom mjestu. Tijekom stoljeća, samostan je primao podršku ruskih careva i vladara Moldavije i Vlaške. Unutar samostana se nalaze freske iz 19. stoljeća koje prikazuju Kristovo uzašašće, te knjižnica s 372 rukopisa i 2000 knjiga. Esfigmen zauzima 18. mjesto u hijerarhiji samostana Svete Gore.

Prekinuli odnose s patrijaršijom

Od 1972. godine, bratstvo samostana Esfigmen djeluje kao raskolničko jer su prekinuli sve odnose s Ekumenskom patrijaršijom. Od tada, na samostanu vijori zastava s natpisom “Pravoslavlje ili smrt,” po kojem su postali poznati. Monasi se nazivaju zelotima i starovjercima, a Kanonska pravoslavna crkva ih smatra fundamentalističkom sektom.

Godine 2005., patrijarh Bartolomej osnovao je novo bratstvo koje nije uspjelo ući u samostan i od tada boravi u Kareji, glavnom gradu Svete Gore. Grčki sud je 2020. godine presudio da opat Metodije i njegovi monasi moraju napustiti samostan, omogućujući ulazak novom “legalnom” bratstvu.

Prvi pokušaj izbacivanja 2013. godine završio je nasilno, jer su separatisti napali policiju molotovljevim koktelima. Tijekom godina, patrijarh Bartolomej iznio je brojne optužbe protiv odmetničkog bratstva, uključujući i tvrdnju da su primili članove desničarske i neonacističke grčke organizacije Zlatna zora. Patrijarh je 2020. godine izjavio da vjeruje kako se u samostanu možda skriva Hristos Pappas, potpredsjednik Zlatne zore osuđen na 13 godina zatvora.

Nemaju podršku

Bartolomej je tada rekao: “Samostan je pretvoren u tvrđavu i policija će imati velikih poteškoća u pretrazi.” Opat i još jedan monah 2017. godine osuđeni su na 20 godina zatvora, dok su šestorica drugih monaha dobila kazne od 10 godina i četiri mjeseca. Ove kazne su smanjene na 17 i devet godina i pet mjeseci 2019., te ponovno na 5,5 godina i dvije godine i devet mjeseci 2021. godine.

Odmetnuti monasi izolirani su u svom samostanu i nemaju podršku drugih svetogorskih manastira, jer ustav Svete Gore zabranjuje suradnju s raskolnicima. Zbog toga je samostan isključen iz državnog financiranja, a opat Metodije je izjavio da često nemaju dovoljno novca za osnovne potrebe, poput hrane za starije monahe.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...