DRAMA NA CRVENOM MORU: Američke i britanske zračne snage gađale zračnu luku pod kontrolom...

Američka i britanska strana nisu još komentirale te navode.

  • Evropa

  • 27. Jul. 2024  

  • 0

Američke i britanske zračne snage kasno u petak gađale su zračnu luku pod kontrolom huta u lučkom gradu Hodeidahu, tvrdi prohutSki medij.

-Američko-britanski agresori napali su međunarodni aerodrom Hodeidah, javlja televizija al-Masirah, smatrana glasilom tog pobunjeničkog pokreta.

Medij nije dao više detalja o napadima, no objavio je kako je zračna luka gađana nekoliko sati nakon otoka Kamarana, smještenog na jugu Crvenog mora.

Američka i britanska strana nisu još komentirale te navode.

Hodeidah je strateški važna crnomorska luka. Prema podacima Ujedinjenih naroda, oko 70 posto svog uvoza i 80 posto humanitarne pomoći kroz taj grad ulaze u Jemen, zemlju opustošenu dugim građanskim ratom i posljedičnom humanitarnom krizom, piše agencija dpa.

Huti mjesecima napadaju trgovačke brodove na Crvenom moru, tražeći prekid izraelske ofanzive u Pojasu Gaze. Američke i britanske snage odgovaraju napadima na vojne položaje huta u toj zemlji.

Izrael je 20. jula također gađao taj lučki grad, dan nakon što su huti dronom napali Tel Aviv i pogodili stambenu zgradu, pri čemu je poginula jedna osoba. Jemenski pobunjenici najavili su da će i dalje gađati Izrael, s naglaskom na njegovu infrastrukturu.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...