DODIKOV "BOLJI DIO BiH": RiTE Ugljevik u minusu većem od 28 miliona KM

Prihodi za prvo polugodište su 68,2 miliona KM i za 3,2 miliona KM su manji nego u istom periodu prošle godine

  • Ekonomija

  • 04. Avg. 2024  

  • 0

Preduzeće Rudnik i Termoelektrana (RiTE) Ugljevik prvih šest mjeseci ove godine poslovalo je sa gubitkom od 28,24 miliona maraka, pokazuje njihov finansijski izvještaj, prenosi CAPITAL.

Prihodi za prvo polugodište su 68,2 miliona KM i za 3,2 miliona KM su manji nego u istom periodu prošle godine, dok su rashodi iznosili 95,4 miliona KM i za 4,55 miliona KM su veći nego u uporednom periodu.

Preduzeće je troškove za gorivo i energiju sa 11,9 povećalo na 13,8 miliona maraka dok je za plate izdvojeno 36 miliona maraka, odnosno tri miliona KM više nego u periodu januar – jun 2023. godine.

U upravi preduzeća ipak nisu nezadovoljni. Kažu da su ostvarili planiranu proizvodnju struje od 586.624 megavata te proizvodnju uglja od 886.517 tona.

Glavni razlog za loše finansijske pokazatelje je, navode oni, redovni godišnji remont koji je trajao 49 dana, u periodu od 7. maja do 24. juna.

U periodu remonta temoelektrane preduzeće ne ostvaruje prihode od prodaje električne energije što je osnovni razlog negativnog poslovanja u prvih šest mjeseci. Troškovi redovnog remonta su povećali rashode“, navodi Diko Cvijetinović, direktor preduzeća u pisanom dopisu objavljenom na Banjalučkoj berzi.

Navodi da je za očekivati da će do kraja godine uz aktuelne trendove preduzeće izaći iz minusa i godinu završiti sa pozitivnim poslovnim rezultatom.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...