INSPEKCIJA STALA NA CRTU SAMOVOLJI SANJE VLAISAVLJEVIĆ: Prostorije Fondacije za kinematografiju izmještene iz podruma zgrade ministarstva!

Otprilike dva mjeseca kasnije, činjenice o kojima je pisao Beus su izašle na vidjelo.

  • Mini market

  • 08. Avg. 2024  08. Avg. 2024

  • 0

Piše: Samir BEGOVIĆ

Na jučer održanoj pres-konferenciji, federalna ministrica kulture i sporta Sanja Vlaisavljević poručila je kako "filmski djelatnici nalaze u nezavidnoj situaciji zbog brojnih problema" te da su se "u teškoj situaciji našli Fondacija za kinematografiju i Filmski centar Sarajevo".

Zatim je ministrica Vlaisavljević poručila kako je u zadnje vrijeme "učinjen pomak jer su problemi počeli rješavati novi članovi Upravnog odbora – David Damjanović, Mirna Milanović-Lalić i Emina Ganić, koji su za Fondaciju iz bezizlazne situacije ponudili dva rješenja".

Sve bi to bilo lijepo da je istinito. Naime, Slobodna Bosna je u više navrata do sada izvjestila kakav je haos zavladao u ovom ministarstvu nakon što je mandat preuzela Sanja Vlaisavljević. Najveću štetu pretrpjeli su upravo uposlenici Fondacije za kinematografiju, ali i mnogi uposlenici ministarstva zbog odbijanja slijepe poslušnosti novoj ministrici

Također, pohvale koje je Vlaisavljević izrekla prema novom Upravnom odboru Fondacije za kinematografiju samo je licemjerni pokušaj skidanja odgovornosti zbog niza problematičnih odluka na koje je ukazao bivši predsjednik Upravnog odbora Fondacije za kinematografiju Antonio Beus.

Beus je još u maju ove godine dopisom upozorio Kantonalnu upravu za inspekcijske poslove Kantona Sarajevo na čitav niz spornih odluka ministrice Sanje Vlaisavljević, a posebno je ukazao na neprihvatljivo kažnjavanje radnika Fondacije za kinematografiju.

Kao primjer kažnjavanja, Beus je tada naveo da je Federalno ministarstvo kulture i sporta na čelu sa ministricom Sanjom Vlaisavljević "naložilo djelatnicima Fondacije da svoj rad nastave u podrumskim i neuslovnim prostorijama".

"Kao predsjednik Upravnog odbora sam uložio veliki trud da spasim ono što je trebalo spasiti, a to je bh. film od propadanja, jer je barem za vrijeme trajanja mog mandata film bio na prizemlju, u pristojnoj prostoriji i u ovo doba prošle godine sa već raspisanim natječajem za dodjelu sredstava korisnicima", pisao je Beus sredinom maja Kantonalnoj upravi za inspekcijske poslove Kantona Sarajevo. 

Da su Beusove informacije bile vjerodostojne uvjerili smo se i sami dolaskom na lice mjesta. Prostorije Fondacije za kinematografiju i Fondacija za muzičke, scenske i likovne umjetnosti zaista su dolaskom ministrice Vlaisavljević prebačene u podrum nakon što su izvršeni određeni radovi na opremanju prostorija. Ove prostorije su ranije korištene kao pomoćne i za smještaj arhive.

altPodrum u koji su smještene dvije fondacije (Foto: Slobodna Bosna)

U navedenom dopisu, Beus je zatražio od Kantonalne uprave za inspekcijske polove KS da ispita tehničku dokumentaciju zgrade u kojoj je smješteno Ferderalno ministarstvo kulture i sporta i da provjeri prvobitnu namjenu prostorija u koje su prisilno premještene Fondacija za kinematografiju i Fondacija za muzičko scenske i likovne umjetnosti.

U međuvremenu inspektori Kantonalne uprave za inspekcijske polove KS su izašli na teren ali su u oba slučaja naveli da "nije bilo osnova za poduzimanje mjera iz svoje nadležnosti".

No, Beus nije odustao od svojih primjedbi nakon ovakvog nalaza te je ponovo pisao Kantonalnoj upravi za inspekcijske poslove KS i izrazio svoju sumnju u regularnost inspekcijskog nadzora nad Federalnim ministarstvom kulture i sporta te pozvao Ured za borbu protiv korupcije KS u pomoć.

"Ovim putem izražavam nezadovoljstvo na vaš pristup ovom slučaju i ulažem žalbu na vaš akt broj UP -1-14-09-30-09353/24 od 23.5.2024., zbog nepotpuno i nepravilno utvrđenog činjeničnog stanja kao i pogrešne primjene pozitivnog prava", naveo je Beus u svojoj žalbi krajem maja ove godine.

INSPEKCIJA POTVRDILA - PROSTORIJE SU NEUSLOVNE

Otprilike dva mjeseca kasnije, činjenice o kojima je pisao Beus su izašle na vidjelo. Inspektor Kantonalne uprave za inspekcijske poslove je izvršio ponovni inspekcijski nadzor, utvrdio stvarno stanje, a zatim je donio rješenje o zabrani upotrebe spornih kancelarija duže od dva sata u toku radnog vremena koje koriste uposlenici Fonda za kinematografiju.

Informacija Inspektorata

U međuvremenu, ministrica Vlaisavljević je, prema saznanjima Slobodne Bosne, postupila po odluci inspekcije te je uposlenike Fondacije za kinematografiju vratila u prostorije na prvom spratu zgrade ministarstva. Međutim, budući da u dokumentu nije precizirano da se odluka odnosi i na uposlenike Fondacije za muzičke, scenske i likovne umjetnosti, iako se to podrazumijeva, oni još uvijek borave u neuslovnim podrumskim prostorijama. 

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...