"IMAT ĆEMO KAPITALNA ULAGANJA U SPORTU": Ministrica Vlaisavljević ukazala na neriješen status institucija kulture i nepovoljan položaj filmskih radnika

Govoreći o Nacionalnoj i univerzitetskoj biblioteci BiH, zaključila je da je nužna smjena rukovodstva. Inače, na čelu institucija nalaze se osobe koje su već odavno trebale biti u penziji.

  • Vijesti

  • 07. Avg. 2024  

  • 1

Federalna ministrica kulture i sporta Sanja Vlaisavljević izjavila je da se konačno mora riješiti status sedam institucija kulture od značaja za Federaciju BiH i da se "ugledaju novi projekti koje nude ove institucije".

Također, ministrica Vlaisavljević je na press-konferenciji potvrdila je da se filmski djelatnici nalaze u nezavidnoj situaciji zbog mnogobrojnih problema.

U teškoj situaciji našli su se Fondacija za kinematografiju i Filmski centar Sarajevo. Ipak, naglašava da je učinjen pomak jer su probleme počeli rješavati novi članovi Upravnog odbora: David Damjanović, Mirna Milanović-Lalić i Emina Ganić, koji su, ističe ministrica, nadljudskim naporima za Fondaciju iz bezizlazne situacije ponudili dva rješenja.

Zahvaljujući proračunskoj inspekciji suspendirani su svi prethodni ugovori i potpisani ugovori sa korisnicima za prošlu godinu jer nisu bile ispoštovane procedure predviđene Pravilnikom.

"Drugim rješenjem traži se da tri udruge vrate dobivena sredstva u iznosu su od oko 900.000 KM. Uvjerena sam da će to biti privedeno kraju na način koji će zadovoljiti sve one zahtjeve koje je inspekcija naložila. Za sve zavrzlame koje su se dogodile Fondacija je dobila pozitivne obrise, tako da će uskoro biti raspisan novi natječaj za one koji žele aplicirati u ovoj godini",  poručila je Vlaisavljević.

Nada da se da će zakon o audiovizuelnoj umjetnosti ugledati svjetlo dana, jer će uvesti red i disciplinu u filmskoj industriji.   

Kaže da se problem institucija kulture ne odnosi na finansiranje već ne status, te naglasila da dugo traje borba da djelatnici tih institucija počne spokojnije dolaziti na posao.  

"Nažalost, još se nisu stekli uvjeti da te institucije riješe statusna pitanja", potvrdila je Vlaisavljević.

Ukazala je na činjenicu da je Kanton Sarajevo navedenim institucijama kulture osigurao plaće do kraja godine.

"Federalno ministarstvo je dalo potporu ovim institucijama u onim gabaritima u kojima je to bilo moguće. Ono što me je zateklo u pogledu izdvajanja za ove institucije jeste malo neobično distribuirani iznosi s obzirom na broj djelatnika u institucijama kulture. Čini se da je tu došlo do nekog disbalansa. Vjerujem da će se u ovoj godini institucije prijaviti valjanim projektima i da ćemo, umjesto zahtjeva za plaće, dobiti zahtjeve za realizaciju projekata jer je krajnje vrijeme da se ugledaju novi projekti i da ćemo vidjeti novo ruho ovih institucija", kazala je Vlaisavljević.

Govoreći o Nacionalnoj i univerzitetskoj biblioteci BiH, zaključila je da je nužna smjena rukovodstva. Inače, na čelu institucija nalaze se osobe koje su već odavno trebale biti u penziji.

"Kako sami djelatnici kažu, nužno je promijeniti i menadžment kako bi došlo do promjene samog sustava i rada ovih institucija jer su nerijetko djelatnici taoci onih koji ne žele da odstupe sa svojih pozicija, a nemamo nikakve pomake koji su napravili", rekla je Vlaisavljević.

Dodala je da institucije imaju dobit, a da pri tome Ministarstvo još nije dobilo informaciju o prihodima i sredstvima, koje uspiju zaraditi ove ustanove.

U ovoj godini predviđeno je 10 miliona KM za kapitalne transfere iz oblasti kulture, što bi trebalo pomoći  institucijama u Federaciji BiH da završe ono što treba biti obnovljeno, izgrađeno ili restaurirano.

Press-konferencija bila je prilika da resorna ministrica čestita bh. sportistima na učešću na ovogodišnjim Olimpijskim igrama u Parizu 2024. godine.

"Naših pet zlatnih ljudi - plivači Lana Pudar i Jovan Lekić, atletičar Mesud Pezer te džudistice Larisa Cerić i Aleksandra Samardžić - nisu osvojili medalje, ali jesu za nas. Ovim putem od srca im čestitam u nadi da će svake naredne igre iznjedriti sve veći broj natjecatelja i da će se naša država naći u skupini onih država koje će osvojiti medalje", kazala je Vlaisavljević.

Uvjerena je da će u budućnosti biti sustavno riješen status aktivnih i zaslužnih sportaša donošenjem zakona koji će regulirati ovo pitanje. Na kraju je podsjetila da je registrirana Fondacija za sport koja će pomoći novim mladim sportistima da hrabro nastave borbu sa svojim treninzima i što će im dati vjetar u leđa da se bave onim što su izabrali.

"Imat ćemo kapitalna ulaganja u sportu iznosu od 18 miliona KM. Natječaj za ova ulaganja uskoro će biti objavljen. To će pomoći da naši sportaši imaju puno bolje uvjete za bavljenje raznim sportovima", dodala je Vlaisavljević govoreći o aktuelnim aktivnostima Federalnog ministarstva kulture i sporta, navodi Fena.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...