SLADIĆ IMA ALARMANTNE VIJESTI: "Čeka nas pakleno vruća noć, sutra još veće temperature!"

U prvom dijelu noći temperature će biti visoke. Ujutro će u Sarajevu ujutro biti oko 22 stepena

  • Vijesti

  • 13. Avg. 2024  13. Avg. 2024

  • 0

Nedim Sladić, mladi bh. meteorolog, najavio je za sutra izuzetno visoke temperature. Očekivati je sutra daleko veće temperature nego danas.

To će, između ostalog, itekako utjecati na požare i njihovo gašenje.

"Kada govorimo o požarima treba istaknuti da su zračne struje najveći problem. S obzirom da smo u sušnom periodu, suha zemlja je bila okidač da imamo širenje požara. Svemu tome doprinosi vjetar.

Danas je ponovo Zenica bila najtopliji grad. U 16 sati izmjerena su čak 42 stepena. Zanimljivo je, nastavlja Sladić, da je u ovom dijelu BiH bilo puno toplije u odnosu na Hercegovinu.

-Današnji dan je bio najtopliji dan od početka mjerenja u 2024. godini. U Zenici ponovo oboren temperaturni rekord. Danas u Zenici punih 42 stepena, a Mostar ispod Zenice. Izuzetno visoke temperature za ovo područje, područije centralne Bosne. Sutrašnji dan će biti još topliji. Imamo termodinamične postavke da ćemo imati sutra nove rekorde. U prvom dijelu noći temperature će biti visoke. Ujutro će u Sarajevu ujutro biti oko 22 stepena – govori Sladić.

Ističe kako, bez obzira na visoke temperature, Bosna i Hercegovina je u puno boljoj situaciji u odnosu na druge zemlje gdje je puno alarmantnija situacija.

-Mi smo još relativno dobri jer ima teže pogođenih zemalja kao što su Grčka, Albanija i Sjeverna Makedonija. Ova godina je jako nepovoljna s aspekta požara jer nismo imali zimu sa snijegom. To je bio prvi okidač. Već imamo problem sa nedostatkom padavina, nedostatkom podzemnih padavina. Nećemo imati zdravu vegetaciju. Kako sada stvari stoje mi ćemo 18. i 19. avgusta vidjeti promjenu vremena. Manje su mogućnosti za to u Grčkoj. Dolazi blago zahlađenje. Temperature će pasti na 25 stepeni. Ali padavine su nedovoljne da bi se ublažila suša. Opet od 21. avgusta ponovo povratak visokog temperatura koje će nas kratiti do kraja avgusta – kazao je Sladić.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...