UDRUŽENI MEDIJSKI POTHVAT: Kako je propao pokušaj zastrašivanja novinara „Slobodne Bosne“ i što se krije iza svega…

Sve se događa po gotovo identičnoj matrici koju koriste Vučićevi mediji u Srbiji.

  • Vijesti

  • 14. Avg. 2024  

  • 1

Pune dvije godine traje medijska hajka na „Slobodnu Bosnu“ od strane režimskih botova, tv stanica i brojnih medija pod kontrolom predsjednika Srbije Aleksandra Vučića.

Kampanja je dosegla vrhunac u posljednjih šest mjeseci, a u sve su se, pored tabloida i režimskih televizija, uključili i potpredsjednik vlade Srbije i bivši direktor BIA-e Aleksandar Vulin, predsjednica Skupštine Srbije i nekadašnja premijerka te nama susjedne zemlje Ana Brnabić, da bi analizu „neprijateljske SB“ po pravilu zaključivao predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, gotovo svakodnevnim opservacijama testova objavljenih u „Slobodnoj Bosni“, često spominjući naš medij i prilikom obraćanja javnosti u povodu važnih događaja za Srbiju.

Tako, primjerice, bilježimo čak osam analiza naših tekstova na stranicama opskurnog huškačko-nacionalističkog glasila „Informer“ u svega tri dana, koji predvodi hajku na „SB“ od strane medija pod Vučićevom kontrolom, a nakon čega se po pravilu aktiviraju i desetine drugih medija koji uvredljivim naslovnicama „brane“ Vučića od „Slobodne Bosne“.

Činjenica je da je Vučić, bivši Miloševićev ministar informiranja, opstaje 12 godina na vlasti i zbog nečega što niti u jednoj drugoj civiliziranoj državi nema, a to je armija botova koja za novac brani lik i djelo predsjednika države.

Naši sugovornici i kolumnisti mjesecima ukazuju na opasne namjere Vučićevog režima, bliske veze s Putinovim agresorskim režimom, otvoreno govore o onome što slijedi ukoliko dođe do iskopavanja litija s druge strane Drine, te na taj način izazivaju histeriju u Vučićevim redovima koji nas redovito „časte“ najnižim primitivnim uvredama, optužujući nas za islamizam i džihadizam, crtajući metu na čelu našim novinarima i suradnicima.

Gotovo simultano, u posljednjih mjesec i pol dana otrovne strelice stižu i s Kosova. Mediji koje naši izvori povezuju s režimom na Andrićevom vencu i za koje tvrde kako imaju dokaze da se nalaze pod opservacijom Vučićevog režima prijete tužbama „Slobodnoj Bosni“.

Sve se događa po gotovo identičnoj matrici koju koriste Vučićevi mediji u Srbiji.

PRINCIP JE ISTI, SVE SU OSTALO NIJANSE

Kako bi se diskreditirala „Slobodna Bosna“ na svaki mogući način, ide se do kraja, pa tako prištinski Nacionale nakon tekstova objavljenih u „SB“ odmah kontaktira osobu od povjerenja u Sarajevu koja iznosi gnusne laži o „Slobodnoj Bosni“, potom njegove izjave prenosi još jedan Vučićev medij na Kosovu – Kosovo online, nakon čega se krug zatvara. Ali ni tu nije kraj.

Tako je na adresu naše redakcije stigao zahtjev opunomoćenice prištinskog Nacionala, banjalučke odvjetnice Jovane Kisić, da objavimo demantij, što i jeste jedan od profesionalnih standarda koji smo i učinili.

No, banjalučka odvjetnica imala je još jedan zahtjev. Zatražila je, naime, da iz tekstova koje potpisuje Istraživački tim „Slobodne Bosne“ izbacimo po njezinim riječima „sporne dijelove“ koji se tiču njezinih klijenata. S obzirom da smo posumnjali u podle namjere i zloupotrebe od strane uvažene odvjetnice i njezinih klijenata to smo na trenutak i učinili kako bi smo razotkrili njihov plan. Naime, nedugo nakon što su „sporni detalji“ nestali u tekstu, kosovski medij Nacionale iskoristio je priliku da optuži „Slobodnu Bosnu“ i RTK kao Fake medije koji brišu svoje tekstove, te su u vijest koju su objavili stavili i naše linkove kao dokaze za takve tvrdnje. No, uslijedio je hladan tuš!

Nacionale se poslužio taktikom koju smo već vidjeli na desetine puta do sada kada su to činili tabloidi pod Vučićevom kontrolom u Srbiji, a prava panika nastala je kada su otkrili da u linkovima koje su slavodobitno objavili još uvijek stoje originalni navodi i citati iz tekstova Istraživačkog tima „Slobodne Bosne“. Mislili su da će na perfidan način zastrašiti uredništvo „Slobodne Bosne“ i prijetnjama i ucjenama doći do cilja. No, stvari su po njih pošle po zlu, jer im je ovim malim lukavstvom zapravo dano do znanja kako „Slobodna Bosna“ stoji uz svoje novinare, te kako vjerujemo našim izvorima i da nas neće ušutkati prijetnjama.

U međuvremenu, na adresu „Slobodne Bosne“ stiglo je i pismo podrške potpisano od strane uglednih intelektualaca iz regiona kojeg možete pročitati OVDJE, ali i podrška od strane članova akademske zajednice iz regiona i brojnih političara na svim razinama vlasti, i vlasti ali i opozicije, koju možete pročitati OVDJE.

Komentar o potezima Nacionala i svemu što mu je prethodilo zatražili smo od srbijanskog disidenta Bobana Bogdanovića, koji je i sam na meti Vučićevih medija.

-Ono što se događa s kosovskim Nacionalom samo potvrđuje da su vaši kosovski izvori stoprocentno tačni. Ne čudi me da je Berat Buzhala pokušao na prevaru i obmanom da ukloni činjenice koje ste objavili o Nacionalu i Periskopiju. Ono što je posebno interesantno jeste da je Nacional angažovao advokaticu iz Banjaluke Jovanu Kisin.

Ona je bliska Alekandru Vulinu. Vulin joj se obraća sa „sestro moja, Jovana“. Svi znamo da je Vulin neformalni direktor BIA-e i direktno zadužen za komunikaciju s Kremljem. Neverovatno je dokle ide Nacional. Smatram da je ovo direktna poruka Buzhale građanima Kosova da će, ukoliko Trump dobije izbore, i ukoliko dođe do promene političkog rukovodstva Kosova, on postati i premijer ili predsednik. Dakle, angažmanom Jovane Kisin, Nacional je potvrdio svoju bliskost sa režimom Aleksandra Vučića i sa BIA-om.

I apsolutno ne čudi njihov narativ prema vladi premijera Kurtija i predsednici Osmani. Ono što mene brine je da je Vučić pokušao da podeli građane Kosova. Pokušao je uz pomoć pomenutih medija i bliskih analitičara i političara da uradi ono što je napravio u Srbiji. Nadam se da će građani Kosova imati dovoljno snage da se odupru tom hibridnom ratu, i da sačuvaju jedinstvo jer pred nama su veliki izazovi u očuvanju mira između Republike Srbije i Republike Kosovo, kazao je Bogdanović.

GRENELL I VUČIĆ U LEŽENOM IZDANJU

-Ono što je evidentno u poslednjih 48 sati su sinhronizovani napadi medija pod kontrolom Vučića s Kosova na vas, dok je s druge strane od subote strahovita kampanja protiv mene, gde se ja optužujem da pripremam Vučićevo ubistvo, što je potpuna budalaština. Vučiću smeta što sam blizak demokratskom štabu gospođe Kamale Harris. Takođe ih obaveštavam o onome šta pišu i šta govore političari Vučićevog SNS-a vezano za demokrate i za predsednicu Harris, ali i o bolesnoj kampanji koju sprovode u cilju promocije Donalda Trumpa u sredinama u Americi koje su pretežno naseljene srpskim doseljenicima. Najviše ih smeta što sam najavio da ću pokrenuti mirovnu konferenciju o Zapadnom Balkanu.

MEĐUSOBNO PRIZNANJE NUŽNO

-Dijalog između Prištine i Beograda je nažalost mrtav. Videli smo da je taj dijalog Aleksandar Vučić iskoristio da izvrši teroristički napad na Kosovu uz pomoć jednog od vođa škaljarskog klana Milana Radoičića. Svedoci smo da dijalog više nije moguć i moj predlog je da se organizuje mirovna konferencija za Zapadni Balkan na kojoj će se Srbija i Kosovo međusobno priznati, i da se Srbija mora obavezati da se neće mešati u unutrašnja pitanja BiH i Crne Gore i posebno da se poništi onaj sraman kleronacistički memorandum koji je Srbija potpisala sa Republikom Srpskom.

Predložio sam i niz mera. Između ostalog, ukoliko Srbija ili Kosovo odbiju da potpišu međusobno priznaje, da se odmah uvedu ekonomske sankcije i ukine vizna liberalizacija. Zvanična kampanja počinje 20. augusta, gde ću se obratiti premijeru Velike Britanije Krameru, State departmentu, Kaji Kalas i svim ostalim visokim zvaničnicima EU. Ono što me posebno raduje su dobri signali iz Velike Britanije, gdje je premijer Kramer kazao da bi ovakva inicijativa trebala bit konačna. Zatražit ću i podršku albanskog premijera Rame da stavimo tačku na sve sukobe na Zapadnom Balkanu, kazao je Bogdanović.

DO GRENELLA DVA PUTIĆA

No, vratimo se političkim temama i opasnim vezama koje nas okružuju.

Milorad Dodik, predsjednik bh. entiteta Republika Srpska, sastao se s Trumpovim odanim ljudima u Beču, a među njima je bio i Richard Grenell, Trumpova desna ruka, inače čovjek koji je odavno na platnom spisku Aleksandra Vučića. O njegovim namjerama je za „Slobodnu Bosnu“ govorio Bogdanović.

DODIK U BEČU PRATI IZLAGANJE GRENELLA

-Od momenta kada je Kamala Harris preuzela ulogu demokratskog kandidata na predsjedničkim izborima, cela strategija Donalda Trumpa u koju je bio uključen i predsednik Srbije Aleksandar Vučić se raspala. Trump je poslao Grenella da se sastane s Dodikom samo zbog jednog cilja. Jedino što bi moglo da popravi rejting i eventualno da napravi prevagu 6. novembra kada budu predsednički izbori u SAD-u jeste da se izazovu sukobi u BiH i na Kosovu. Videli smo da je Grenell nedavno optužio Albina Kurtija da želi da izazove sukobe na severu Kosova, što je apsolutna laž i spin. Grenellov sastanak s Dodikom ima za cilj da se prenesu instrukcije Vučiću da što pre izazove sukobe na severu Kosova, kako bi se za to optužio premijer Kurti i kako bi Trump to mogao iskoristiti u svojoj kampanji protiv gospođe Kamale Harris. Nekolicina nas sa naših prostora, prostora Zapadnog Balkana, pridružila se kampanji američkih demokrata dok je još kandidat bio Joe Biden, jer smo znali da pobeda demokrata donosi mir i stabilnost na Balkanu, a s druge strane pobeda Trumpa donosi nove sukobe, ne samo na Balkanu nego i širom sveta, otkrio nam je Bogdanović, dodavši kako da o važnoj stravi mora upoznati region, posebno građane Srbije i Kosova.

-Kidnapovanje kosovskih policajaca koje se desilo prošle godine nije puka slučajnost. To je bila pažljivo planirana operacija koju je Vučiću na sto doneo Richard Grenell. Cilj je bio da se osnaži uticaj Donalda Trumpa na Kosovu i da se njegov uticaj održi u Srbiji. Graničari Kosova su praćeni mesecima unazad i onda su planiranom akcijom kidnapovani s kosovske teritorije. I nakon toga pojavljuje se Richard Grenell koji posreduje u oslobađanju kosovskih policajaca. Da podsetim, Grenell je nakon svega posetio Prištinu, Mitrovicu i Beograd, i vrlo brzo nakon toga su kosovski policajci pušteni i te se zasluge pripisuju Grenellu. Dakle, cilj je bio da se na vreme otpočne s pripremama na Kosovu kako bi Donald Trump dobio simpatije građane Kosova, odnosno kako bi se to prelilo na Albance američkog porekla na koje se ozbiljno računa kada su u pitanju glasovi na američkim izborima. To je bio razlog zbog kojeg su kidnapovani kosovski policajci. A svi se sećamo koji su to mediji na Kosovu objavili prvi i ko je od Grenella pravio heroja, kazao je Bogdanović.

(M.I.)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...