NAKON KONSULTACIJA SA POLITIČKIM STRANKAMA I CIK-om: Vjosa Osmani odredila datum održavanja redovnih parlamentarnih izbora


"Predsjednica će uskoro pozvati sve političke stranke da potpišu listu zajedničkih obaveza..."

  • Regija

  • 17. Avg. 2024  

  • 0

Predsjednica Kosova Vjosa Osmani odredila je 9. februara 2025. godine kao datum održavanja redovnih parlamentarnih izbora na Kosovu.

U dekretu koji je potpisala Osmani navodi se da je datum izbora određen nakon konsultacija s političkim strankama i Centralnom izbornom komisijom (CIK), prenosi Radio Slobodna Evropa.

Ovo će biti prvi redovni parlamentarni izbori koji će se organizirati na Kosovu od proglašenja nezavisnosti 2008. godine.

Nakon objave datuma izbora, politički savjetnik predsjednice Kosova Bekim Kupina kazao je da je nakon konsultacija s političkim strankama, ali i šefom CIK-a, 9. februar odabran kao “optimalan datum koji uravnotežuje preferencije svih većih stranaka”.

“Predsjednica je ocijenila da je važno da predizborna kampanja počne nakon što prođe niz kalendarskih praznika koji traju do 7. januara. Osim toga, predsjednica Osmani već je pozvala Europsku uniju da pošalje misiju za preliminarnu procjenu, dok će se prema praksi ponovno obratiti EU-u u vezi s promatračkom misijom, gdje će biti predloženo praćenje perioda kampanje, a ne samo na dan izbora”, napisao je Kupina na Facebooku.

Prema njegovim riječima, Osmani će tražiti da se aspekt ravnopravnosti spolova prati tokom kampanje, ali i izbornog dana.

“Predsjednica će uskoro pozvati sve političke stranke da potpišu listu zajedničkih obaveza, kojima izražavaju opredijeljenost za održavanje najviših standarda u ovom izbornom procesu”, saopćio je Kupina.

Predsjednica Osmani je 31. jula pozvala sve parlamentarne stranke na konsultacije o određivanju datuma izbora. Albin Kurti, predsjednik vladajuće stranke Pokret za samoopredjeljenje, nije sudjelovao na ovom sastanku.

Osmani je nakon tog sastanka rekla da su stranke imale različite prijedloge za datum izbora, ali da nitko nije inzistirao na jednom. Neki od spomenutih datuma bili su 26. januar ili 2., 9. i 16. februar.

Opozicijske stranke dugo su tražile prijevremene izbore, no početkom ove godine nisu uspjele postići dogovor oko vanrednih izbora.

Krajem maja propala je inicijativa najveće opozicijske Demokratske partije Kosova da se na izbore ide raspuštanjem Skupštine.

Tome su se usprotivile druge dvije opozicijske stranke, Demokratski savez Kosova i Alijansa za budućnost Kosova, koje su tražile da Vlada Albina Kurtija podnese ostavku ili da bude smijenjena.

No, ova dva zahtjeva naišla su na suprotstavljanje Kurtijeva Pokreta za samoopredjeljenje, prenosi RSE.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...