VJOSA OSMANI SA KOMANDANTOM KFOR-a O OTVARANJU MOSTA U MITROVICI: Sa saveznicima se uvijek postiže dugoročan i održiv uspjeh"

U cilju pripreme terena za otvaranje mosta, Vlada Kosova je posljednjih dana održala javni sastanak sa građanima Sjeverne Mitrovice, izvršila testiranje mosta za teška vozila, te okrečila zidove mosta.

  • Regija

  • 19. Avg. 2024  

  • 0

Predsjednica Kosova Vjosa Osmani razgovarala je danas sa komandantom KFOR-a Ozkanom Ulutasem o pitanju otvaranja za saobraćaj glavnog mosta na Ibru u Mitrovici,

Osmani je podijelila fotografiju sa sastanka sa komandantom Ulutasom uz poruku da se sa saveznicima uvijek postiže dugoročan i održiv uspeh.

“Otvaranje mosta kao čin normalizacije i integracije u interesu je svih građana, bez obzira na nacionalnu pripadnost. Sa saveznicima se uvijek postiže dugoročan i održiv uspjeh”, navela je Osmani.

Prošle nedjelje, predsjednica Kosova je zatražila da svaka odluka o otvaranju mosta preko rijeke Ibar u Mitrovici bude u koordinaciji sa kosovskim saveznicima. Ona je kazala da Sjedinjene Američke Države nisu protiv otvaranja mosta, koji je dio briselskog sporazuma, ali zahtijevaju da kosovske institucije zajedno sa saveznicima urade plan primjene koji uzima u obzir bezbjedonosne procjene, na osnovu čega bi se odredio napovoljniji moment za otvaranje mosta.

Iz Misije KFOR-a, predvođene NATO-om, više puta je navedeno da svaka odluka u vezi sa mostom preko rijeke Ibar mora biti donijeta kroz politički dijalog i na koordinisan način. KFOR je pozvao sve aktere da se uzdrže od jednostranih izjava i akcija koje bi mogle stvoriti tenzije.

“Imamo vidljivo i fleksibilno prisustvo širom Kosova i komandant KFOR-a ima ovlašćenje da ga prilagodi po potrebi, i neće oklijevati da reaguje na bilo koji relevantan bezbjednosni razvoj i u skladu sa našim mandatom Ujedinjenih nacija”, navedeno je u saopštenju KFOR-a.

Potom je njemački ambasador na Kosovu Jorn Rohde izrazio "punu podršku NATO-u i njihovim crvenim linijama u vezi sa mostom u Mitrovici’.

“Jednostrane akcije iz prošle godine dovele su do ranjavanja pripadnika KFOR-a i civila, i to se ne smije ponoviti. Savjeti međunarodne zajednice moraju se uzeti u obzir“, napisao je Rohde na platformi X.

Nakon protivljenja zemalja Kvinte, EU i NATO-a, otvaranju mosta u ovom trenutku, premijer Kosova Albin Kurti je izjavio da je otvaranje glavnog mosta na Ibru u Mitrovici pravedno, neophodno i korisno za sve, ali da će nastaviti konsultacije i koordinaciju sa partnerima.

U međuvremenu, Srbi iz Sjeverne Mitrovice održali su mirni protest sa kojeg su poručili da se protive najavi Vlade Kosova da će otvoriti za saobraćaj glavni most, zato što se ne osjećaju bezbjedno.

U cilju pripreme terena za otvaranje mosta, Vlada Kosova je posljednjih dana održala javni sastanak sa građanima Sjeverne Mitrovice, izvršila testiranje mosta za teška vozila, te okrečila zidove mosta.

Glavni most na Ibru u Mitrovici zatvoren je za sobraćaj od završetka rata na Kosovu 1999. godine i njime se moži preći samo pješke. U Mitrovici postoje još dva mosta koji povezuju južni većinski albanski i sjeverni većinski srpski dio grada, koji su otvoreni za saobraćaj, prenosi Anadolija.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...