ZUKAN HELEZ O ZAMJENIKU DIREKTORA SIPA-e: Pozivam kolege u Vijeću ministara BiH da sazovemo sjednicu i smijenimo bjegunca Galića!

Ministar Helez zatražit će da se istraži "bolovanje" Zorana Galića

  • Vijesti

  • 24. Avg. 2024  

  • 0

Više od 42 dana Zoran Galić, zamjenik direktora Državne agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA), ne dolazi na posao. Od 9. jula Galić se nalazi u bijegu i nije dostupan pravosudnim organima BiH. Galić je osumnjičen za organizirani kriminal, zloupotrebu položaja ili ovlaštenja i druga krivična djela. 

Ministar odbrane BiH Zukan Helez podsjetio je danas da je Sud Bosne i Hercegovine 8. augusta donio naredbu za raspisivanje centralne i međunarodne potjernice za Galićem.

- Do sada je Galić svoje odsustvo sa posla pravdao bolovanjem. Prema važećim zakonskim propisima u Federaciji BiH ljekar porodične medicine može dati bolovanje do 42 dana, a sve preko toga može isključivo Prvostepena ljekarska komisija. Apeliram na članove Prvostepene ljekarske komisije da, u slučaju Zoran Galić ponovo podnese zahtjev za bolovanjem, svoj posao rade profesionalno i u skladu sa zakonskim propisima. Tražim od njih da pritisak na njih, prijetnje ili ucjene, ukoliko postoje, prijave nadležnim policijskim i pravosudnim tijelima u našoj zemlji, kaže Helez i dodaje:

- Zatražit ću da pravosudni organi naše zemlje eventualno odobravanje bolovanja od strane Ljekarske komisije za bjegunca Zorana Galića ispitaju do detalja. Ljekarska komisija će morati odgovoriti na pitanje na osnovu koje zdravstvene dokumentacije su dali bolovanje osobi koju nisu ni pregledali. Sve ove igre oko pravdanja odsustva sa posla za Zorana Galića su potpuno nepotrebne. Pozivam kolege ministre u Vijeću ministara BiH da sazovemo sjednicu i smijenimo bjegunca Galića. To je minimum koji smo obavezni uraditi nakon njegovog bijega od pravosudnih organa naše zemlje.

Helez zaključuje da "svi građani u našoj zemlji moraju biti jednaki pred zakonom".

- Nezamislivo je da osoba koja bježi od pravosudnih organa naše zemlje obnaša bilo kakvu javnu funkciju, poručuje.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...