NENAD NEŠIĆ O DIREKTORU SIPA-e: "Za Zorana Galića tražimo način da ga smijenimo, Radinković je usaglašen"

On je kazao da se konsultirao oko ovog prijedloga te je o tome razgovarao i sa predsjednikom Rs-a Miloradom Dodikom.

  • Politika

  • 15. Sep. 2024  15. Sep. 2024

  • 0

Ministar sigurnosti BiH Nenad Nešić kazao je da je iskoristio diskreciono pravo koje mu ostavlja zakon i predložio Slobodana Radinkovića za direktora SIPA-e.

"Zakon ostavlja tu mogućnost i da ministar izabere. Ja sam Vijeću ministara BiH poslao moj prijedlog i u prilogu stavio cijelu listu uspješnih kandidata. Smatrao sam da se radi o iskusnom profesionalcu. Radi se o relativno mlađoj osobi i mislim da bi ta osoba mogla donijeti neku novu energiju SIPA-i", kazao je Nešić.

On je kazao da se konsultirao oko ovog prijedloga te je o tome razgovarao i sa predsjednikom Rs-a Miloradom Dodikom.

"Razgovarao sam sa predsjednikom Dodikom i nije imao ništa protiv prijedloga Radinkovića. Ja sam to usaglasio sa predsjednikom Rs-a. I na kraju krajeva i da sam dobio uputu to je čovjek koji je predsjednik Rs i mi štitimo interese Rs-a. Prijedlog kandidata je usaglašen u srpskom nacionalnom korpusu", kazao je Nešić u emisiji Istraga sedmice na Hayat TV.

Na pitanje da li je Slobodan Radinković kadar Sanje Vulić i Obrena Petrovića Nešić je kazao da je Radinković kadar Rs-a i prijedlog Rs i ima saglasnost i gospodina Dodika i Sanje Vulić i Obrena Petrovića i Nenada Nešića.

"Ne vidim zašto bi odustali od tog prijedloga. Ako ima nešto što bi moglo da ugrozi njegov integritet, pozivam OSA-u i međunarodni faktor ako imaju bilo šta protiv Radinkovića da mi to dostave i ja ću prvi biti protiv", kazao je Nešić.

"Ja imam podatke da on ima pristup podacima tajno. Ako je neko prošao bezbjedonosne provjere i ima pristup tajnim podacima onda ne bi trebao da ima problem da bude direktor SIPA-e. Pitanje je da li nekome smeta SIPA. Da li nekome smeta SKY, da li neko želi da obezglavi SIPA-u. Šta da se desi sljedeća situacija. Ako Ćulum ode u penziju, zamjenika nema jer je u bjekstvu. Da li to znači da ćemo imati obezglavljenu SIPA-u", kazao je.

Na pitanje da li je čuo za Jekića koji je kriminalno lice koje je povezano sa trgovinom narkoticima i da je imao kontakte sa gospodinom Radinkovićem ministar sigurnosti je kazao da ne biografiju Jekića.

"Sve što može biti štetno po to da gospodin Radinković obavlja funkciju direktora SIPA-e molim da dostavite".

Na najavu kadrova iz reda Bošnjaka ali i HDZ-a da će biti protiv imenovanja Radinkovića, Nešića je kazao da on ne zna za to.

"Čuo sam u međuvremenu sa Borjanom Krišto i ona je rekal da oni nemaju ništa protiv i da je to stvar srpskog naroda i da samo ne povrijedimo zakon".

Nešić je potvrdio da je sa drugim kandidatom sa rang-liste Ljubišom Pandurevićem u dobrim odnosima, te da je prijatelj sa njegovim bratom Dragišom Pandurevićem.

"Ako mi dođemo u situaciju da nam Bošnjaci biraju direktore, onda ćemo doći u situciju da Srbi biraju Bošnjake. Ukoliko blokiraju sutra Radinkovića neće proći nijedno imenovanje. Ja sam za to da neko ustane iz trojke ili HDZ-a i da kaže zašto je protiv Slobodana Radinkovića. Neka neko kaže zašto ne može Radinković", kazao je Nešić.

Na pitanje da li se neki plaše američke crne liste, Nešić je kazao da ako iza ovoga stoji Američka ambasada onda ne treba Vijeće ministara BiH.

"Ja ću odustati samo ako neko donese dokaz da Slobodan Radinković ne može iz tog i tog razloga ne može biti direktor. Ako će sve raditi Schmidt, ruska, američka ambasada onda dajte da raspustimo Vijeće ministara BiH", kazao je Nešić.

Na pitanje zašto se ne smijeni Zoran Galić koji je u bjekstvu, Nešić je kazao da trojka to spriječava.

"Mi nemamo mogućnost smjene jer Nezavisni odbor nije proveo disciplinski postupak, da donese mjeru prekida radnog odnosa i da predloži smjenu. Oni to nisu uradili", kazao je Nešić.

On je potcrtao da je Nezavisni odbor taj koji provodi postupak, a da Vijeće ministara BiH razmotri mogućnost smjene a imajući u vidu njegov zahtjev za razrješenje.

Jedino zakonsko valjano i jedino moguće po Zakonu o SIPA-u i Zakonu o policijskim službenicima je da ga razriješimo. Nemamo osnova za smjenu. Da mene lično pitate i ja bih ga volio smijeniti, a ne razriješiti jer bismo time poslali poruku", kazao je Nešić dodajući da nema zakonski osnov da predloži smjenu.

"Dogovorili smo se na prošloj sjednici Vijeća ministara BiH da Ministarstvo pravde, Ministarstvo sigurnosti i Ured za zakonodavstvo da nađemo način kako se može smijeniti Galić. Zatražio sam i podatke od SIPA-e da mi pošalju šihtaricu i to je stiglo u moj kabinet i vidjet ćemo ujutro", kazao je Nešić.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...