SPAŠAVANJE DOMAĆIH RIJEKA; GRAĐANI UPUTILI JASNU PORUKU: "Kovač, sram te bilo, pusti Plivu neka teče"

Sve veća borba protiv izgradnje mini hidroelektrana

  • Društvo

  • 24. Avg. 2024  24. Avg. 2024

  • 0

Inicijativni odbor “Ne damo Plivu i Janj” organizirao je potpisivanje peticije u Šipovu. Peticijom izražavaju protivljenje izgradnji minihidroelektrane na rijeci Plivi, u mjestu Sokolac. Traže od Skupštine Općine da donesu odluku o referendumu građana, na kojem bi se izjasnili o njenoj izgradnji.

Predsjednik Inicijativnog odbora UG “Ne damo Plivu i Janj” i odbornik u SO Šipovo Draženko Prole kaže da je peticija tek prvi korak u sprečavanju da prirodna bogatstva svih građana podredi interesu pojedinaca.

“Vjerujem da će se načelnik Kovač oglasiti i pokušati skinuti pritisak sa sebe. On i uska ekipa ljudi oko njega je uključena u proces izgradnje hidrocentrale i ranije su igrali dvostruku igru kojom su prevarili narod i dozvolili izgradnju prve hidrocentrale na Plivi. Javno su bili protiv izgradnje, a u stvarnosti su iza leđa građana na podmukao način učinili sve da investitori dobiju sve potrebne dozvole,” Kaže Prole.

Milan Plavšić, odbornik u Skupštini opštine Šipovo poručio je da građani Šipova neće dozvoliti izgradnju druge hidroelektrane na rijeci Plivi.

“Kada sam bio predsjednik Skupštine sazvao sam dvije sjednice na temu izgradnje hidrocentrala, napisao sam desetine dopisa, upozoravao resornog ministra Đokića i na sve pravne načine pokušavao da zaustavim izgradnju na rijekama Pliva i Sokočnica. Međutim, država nas je prevarila, prevario nas je načelnik Šipova Milan Kovač koji je u tišini odobrio sve moguće dozvole i saglasnosti koje su ubrzale puštanje u rad postojeće elektrane”, objašnjava Plavšić.

Plavšić podsjeća da je skupštinskom odlukom iz aprila 2022. godine jasno zauzet stav da se mini hidroelektrane neće graditi na prostoru Šipova.

“Narod će ovaj put referendumom, a ako bude primoran i fizički spriječiti izgradnju hidrocentrale. Načelnik Kovač je 17. aprila ove godine dobio rješenje nadležnog ministarstva gdje se investitoru daje mogućnost da ne radi studiju uticaja na životnu sredinu. Žele samo da izvuku finansijsku korist, a posljedice koje će dovesti do trajnog uništavanja prirode ih ne zanimaju. Kroz istoriju, ovaj narod izborio se sa svim mogućim nedaćama, izboriće se i sa ovom nenarodnom vlašću”, poručuje Plavšić.

Plavšić kaže da mini hidrocentrala “Jovići” predviđa zid dužine 120 metara, podizanje nivoa rijeke Plive za tri metra i formiranje jezera u dužini od nekoliko kilometara nedaleko od samog izvora Plive.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...