SVETLANA CENIĆ DIREKTNO: "Utroba mi se diže od servilnosti Trojke, Stanivuković je mali Dodik"

Komentirala je i kako žive građani, da li su američke sankcije dale rezultate, ali i mijenja li se retorika pojedinih političara nakon posjete direktora CIA-e našoj zemlji.

  • Politika

  • 30. Avg. 2024  30. Avg. 2024

  • 1

Ekonomska analitičarka Svetlana Cenić uvijek precizno detektuje društvene probleme. Bez dlake na jeziku analizira poteze vlasti, ukazuje na greške i predlaže rješenja.

Kako vidi trenutnu političku situaciju u Bosni i Hercegovini, šta očekuje od predstojeće izborne kampanje, šta su do sada vlasti uradile, a šta nisu, govorila je u intervjuu za Hayat.ba.
Komentirala je i kako žive građani, da li su američke sankcije dale rezultate, ali i mijenja li se retorika pojedinih političara nakon posjete direktora CIA-e našoj zemlji.

Građani sve teže žive, struja je poskupjela, odlasci iz zemlje se nastavljaju... Imaju li bh. vlasti strategiju da se stvari počnu kretati naprijed? Prepoznajete li je kao ekonomski stručnjak?

- Niti imaju strategiju niti viziju, niti rade bilo šta na tome. Sve je prepušteno stihiji i nekakvoj priči o evropskom putu, koaliciji, ko će s kim i zašto će. Sve je prebačeno za narednu godinu, za onu tamo godinu, tako da ne postoji apsolutno ništa.

Kako komentirate dosadašnji tok suđenja predsjedniku bh. entiteta RS Miloradu Dodiku i svojevrsne igrokaze koji se prave svaki put prije suđenja i nakon izlaska iz sudnice? Da li se proces rasteže?

- Mislim da će se rastezati još, pa će ići žalba pa ćemo opet gledati predstave. To na neki način njemu i odgovara jer predstavlja sebe kao heroja, kao zaštitnika Srba. A ono što dođe kao podrška da maše transparentima, aplaudira, pa naravno da moraju i da mu duguju da dođu, jer žive svoj minut životni s obzirom na to da su dobili ono što nisu mogli da sanjaju i sigurno ne u skladu sa svojim sposobnostima.

Draško Stanivuković je prije i po preuzimanju funkcije gradonačelnika Banje Luke bio žestok protivnik Milorada Dodika. Čini se da je promijenio mišljenje i svoje stavove ili ih je samo skrivao do sada?

- Prvo bih voljela da vidim šta su mišljenja i stavovi Draška Stanivukovića, osim što je neko srbovanje isprazno i ponavljanje 'predsjednik Vučić', 'tradicija', 'porodica' i slično. Besprizorno, beskarakterno i ljigavo. Voljela bih vidjeti šta je to njegovo u svemu tome. Jer, onaj ko nije uspio da završi neka svoja životna opredjeljenja nije nikakva garancija da će završiti projekte koji su od interesa za građane Banjaluke. Od prvog dana sam rekla da je nedorastao tome, i danas isto mislim. Ne čudi me to naginjanje ka Dodiku, jer ti nedorasli, nedovršeni tipovi su fascinirani Dodikom. To ćete primijetiti i u FBiH, neki koji mu se vide i padaju u trans jer sanjaju da budu Milorad Dodik tako bahat i da mu se može sve. Isto to sanja i Draško Stanivuković, vidite da je poprimio njegove manire, vidi se da mu je to na neki način idol, ono bahato ponašanje, policija kad dolazi, zaštitari, kad dolaze građani da se okupljaju. Davno je počeo sa etiketiranjem ljudi, ništa se to ne razlikuje. Od prvog dana govorim da je to mali Dodik i danas stojim iza toga.

Kako ocjenjujete rad vlasti u Federaciji BiH, da li je ona donijela nešto novo? Da li je Trojka napravila adekvatan zaokret u politici ili se sve samo svodi oko raspodjele fotelja i političkog plijena?

- Nikakav zaokret, nikakav otklon. Ovo je strašno kako se, čak i ne fingiraju procedure, dijele te pozicije, fotelje. Servilnost Miloradu Dodiku i Draganu Čoviću je, po meni, ne znam, utroba mi se diže kad vidim to jer se pitam zašto. Ovo nije naknadna pamet, od prvog dana govorim da ta jedna trećina koja se zove Osmorka, pa Trojka, ne znam ni ja na šta će spasit, ne može ništa. To je sve isto, samo ste izbili SDA, dobili ste neki konglomerat koji radi sa Čovićem i Dodikom, a priča o otklonu. Nema tu otklona nikakvog. Otkad su preuzeli vlast nikakav rezultat nisam vidjela, ali apsolutno nikakav, čak se neke stvari izbjegavaju tendeciozno, vidi se da je u pozadini ogroman interes, mnogo toga će tek isplivati. Čini mi se da očekuju da će im uvijek Ameri ili OHR raditi neku kampanju i stajati iza njih. I bitno je samo ostati na vlasti. Da sam ugledala ijedan reformski proces, bilo šta da je urađeno kada je u pitanju privreda, zaštita stanovništva, pozdravila bih to, ali na svoju veliku žalost to dosad nisam vidjela.

Bliže se i izbori. Kakvu kampanju očekujete, imate li savjet za građane?

- Savjet za građane – nemojte slušati ove kampanje, nemojte gledati u one postere jer vam prijeti epileptični napad, odumiranje mozga ako slušate izjave. Nemojte slušati to, zaokružite ono što mislite da jeste čovjek. Da bi možda nešto moglo biti. Onaj ko ima gdje da šeta neka šeta, neka čita, ako mu nije bolno suviše da čita. Sve drugo... Pitajte ko se pojavljuje na tribinama, samo isti autobusi će šetati i ne znam da li će građani imati priliku da postave pitanje kako ćemo živjeti, kako zamišljate da ćemo živjeti, koji su vaši prvi koraci, gdje su vrtići, gdje je poboljšana čistoća... To neće stići niko ni da pitati jer će se kandidati bavim nekim ogromnom temama. Kad vidim kako se zloupotrebljavaju budžetska sredstva upravo to rade oni koji su tako žustro kritikovali SDA. Pri tome dobro znate da nisam nikakav poklonik SDA i da sam bilo oduvijek veliki kritičar.

Da li su se promijenili stavovi političara ili politike nakon posjete direktora CIA-e BiH?

- Što se tiče Dodika, on priča jedno do podne, drugo od podne. On je u koliziji sam sa sobom. Ako mislite o izjavi da secesija nikada nije bila u planu, a naredni dan je već rekao da, ako se takne u imovinu RS-a, da će odmah proglasiti nezavisnost. Dok dođe na red to pitanje državne imovine pa u Republici Srpskoj neće ostati ništa, možda će ostati kamen temeljac po glavi stanovnika ili po porodici za kupus ili nešto. Pa nećemo imati ni priliku da pričamo o nekoj imovini. Da ne bude to slučajno prva nezavisna propuh država. Ali to je za ove njegove glasače priča, ko ima iole mozga zna da bi bilo kakvo osamostaljenje, otcjepljenje bilo ravno samoubistvu. Nema tu promjene retorike. Nebrojeno puta je on sam Dejton zloupotrijebio ili mu je služio kao ozgovor, Dejton je kao žvaka.

Koliko su sankcije SAD utjecale na politike stranaka, političare, ali i bh. društvo?

- Pojavila se bojazan, nije sve bezazleno. Posebno je indikativno od prvog smijanja grhotom na te sankcije 'ja nemam imovinu u Americi šta mi mogu', onda su vidjeli ko kontroliše finansijske tokove u svijetu još uvijek. Može Dodik i svi oni zajedno da pričaju hiljadu puta da je Amerika oslabljena, zna se još ko ima najveći nadzor i kontrolu i ko je u finansijskim institucijama najzastupljeniji. Naravno da je to uzdrmalo i uticalo. Uvijek se svako pita jesam li ja sljedeći. Nije se to još sve do kraja razmotalo jer se pokušavaju zaobići sankcije u smislu registrovanja nekih novih firmi. Ali, razmota se to brzo. Nisu oni vični da baš to tako sakriju iako će biti pokušaja da se registruju vani, jedna firma registruje drugu, ona treću... Privatne račune ne mogu sakriti jedino ako će ih držati na tuđe ime, ali to je rizično da ne ostanu bez nje. Sankcije jesu dale rezultate, moralo se pribjeći tome kad, na žalost, naše pravosuđe ne radi odnosno korupcija, kriminal, ispitivanje pranja novca su zadnja tema i to svi izbjegavaju i ovo je očigledno bilo jedini način.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...