PROFESORICA SVETLANA CENIĆ, OTVORENO: "To što Čović traži na ovaj ili onaj način će i dobiti, s obzirom na to da mu je Trojka dosad isporučila sve..."

Zato bi Dodikov potez mogao biti prilika za Čovića. Na principu, jednom Istočna, drugom Južna interkonekcija za potvrdu najdužeg partnerstva na bh. političkoj sceni.

  • Vijesti

  • 16. Avg. 2024  

  • 1

Još jedno u nizu pitanja oko kojih nema dogovora - Južna interkonekcija. Bez nje ni alternative za plin. Dakle, sve dirigovano politikom. Obustava i puštanje, pokazalo se, zavisi od volje SNSD-a. Pa se otvara pitanje interesa i ucjena, ali i ono čijih? Je li posljednja ucjena SNSD-a argument više za ostvarenje želja HDZ-a BiH?

“U osam sati potpisao sam nalog da se pusti gas jer je to od mene tražio predsjednik Milorad Dodik”, izjavio je jučer Nedeljko Elek, direktor Sarajevo-gasa Istočno Sarajevo.

Plin na poziv. Otvoreno priznanje. Kriza po potrebi. Sistem utemeljen na interesima funkcioniše na ucjenama. Sve pod kontrolom politike, pa i ventili, jer ih okreću po želji, a koriste kao alat za demonstraciju sile.

“Politika je kod njih - kad ja hoću, tad je ON, kad ja neću, tad je OFF. Tako i taj ventil, ali ovdje se radi o ličnim trgovinama i pozicijama i privatnim trgovinama. Ovo su lične, privatne trgovine, cjenkanje i pogađanje gore nego bilo koja pijaca koju znam”, kaže analitičarka Svetlana Cenić.

Na toj pijaci najskuplje je za građane. Njima ostaju posljedice, jer od političkih prilika zavisi hoće li im zima biti duga i hladna. No, izbora nema jer plin do Bosne i Hercegovine dolazi jednim putem. Potpuno je ovisna o ruskom plinu i energetski nesigurna. Zato je alternativa neophodna. I ima je, ali samo u ladici - na čekanju.

“Moramo vratiti Južnu interkonekciju ponovo u fokus. To je jedini izlaz jer u trenutku kad imate monopol, onda onaj koji drži monopol definira pravila igre”, istakao je Mirza Ustamujić, v. d. direktora Energoinvesta.

“Kad taj projekt realizujemo, nikakve ucjene plinom neće biti moguće. Naravno, pod uslovom da ne pristanemo da se bilo čiji interes, politički, poslovni, a pogotovo privatni u tom projektu postavi iznad državnog”, poručio je Dragan Mioković, predsjedavajući Zastupničkog doma FBiH (Naša stranka).

A interes je godinama veliki, pa iako na jugu još nema ni cijevi ni plina, monopol u najavi. Južna interkonekcija trebala bi biti strateški projekt za Federaciju. Dugoročno, siguran plin i grijanje. No, HDZ BiH ima drugi plan: izbaciti BH-gas: osnovati novo preduzeće i potpuno s njim ovladati.

“To je strateški interes hrvatskog naroda, mi od toga moramo napraviti biznis. To mora biti interes četiri kantona: HNK, ZHK, K10 i SBK-a, a ne nekog tamo drugog”, poručio je predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović.

Zato bi Dodikov potez mogao biti prilika za Čovića. Na principu, jednom Istočna, drugom Južna interkonekcija za potvrdu najdužeg partnerstva na bh. političkoj sceni.

“To što on traži na ovaj ili onaj način će dobiti s obzirom na to da mu je Trojka dosad isporučila sve. Nije isključeno ni ovo, pod uslovom da se s tim složi Američka amabasada. Ne može jedna trećina - makar se zvala Trojka - biti jača od ove ‘Dvojke’”, kaže Cenić.

Trojka se tom savezništvu još opire i prepreka su realizaciji projekta po Čovićevoj mjeri. Odobrenja nema ni od Američke ambasade, naprotiv. Murphy je upozoravao, Blinken pisao da ovim projektom može upravljati samo BH gas. No, Čović je svim apelima odolijevao.

“Jedna jedina institucija koja može dalje voditi taj projekt zove se BH-gas i mi nudimo takvu vrstu rješenja”, poručuje Elmedin Konaković, ministar vanjskih poslova BiH (NiP).

Dakle, alternativa ostaje projekt slučaj. Plin isključivo ruski. Federacija bez zakona i drugog izvora. Ni za jedno koalicija nema saglasnosti, ni garanciju da će plina biti, jer ionako sve ide preko leđa građana.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...