PROFESORICA SVETLANA CENIĆ: "Kola se kupuju usred krize sa požarima, dobavljač je garantovano podoban HDZ-u, a Federacija se sve više zadužuje"

Kuća gori, a baka se češlja. Nabavljate vozila, za koja kažete da nisu luksuz, navodno za rad. Koji rad, ministre, ako boga znate?! Možemo li kako do rezultata tog rada?

  • Mini market

  • 01. Sep. 2024  

  • 0

Piše: Svetlana CENIĆ (Oslobođenje)

Izjava ministra Forte nije poziv da raspravljamo da li je ta vrsta nabavljenih vozila za celih 1,6 miliona naših maraka luksuzna ili srednje kategorije. Za prosečnog građanina ove države, koji nabavlja polovni automobil (dobro očuvan, nije puno prešao, vozila ga jedna monahinja), ili na kredit, ili lizing, to jeste luksuz. Čovek reče: “Mislim da građani neće zamjerati toliko nabavku sredstava za rad. Generalno, bitno je da nije luksuz”.

Tajming, ministre, tajming! Nabavljate kola u vreme velikih požara, kada dolaze i helikopteri iz Srbije, a Hifa Oil donira kerozin za njih. Kuća gori, a baka se češlja. Nabavljate vozila, za koja kažete da nisu luksuz, navodno za rad. Koji rad, ministre, ako boga znate?! Možemo li kako do rezultata tog rada? Recimo, šta se to tako dobro desilo građanima u toku godine od momenta kada se odustalo od kupovine vozila i sredstva preusmerila na lečenje dece? Ta mrska i drska SDA je budžetom predvidela ta sredstva, a trojka je važno i merhametli sredstva preusmerila, sa porukom da je drugačija od SDA. Osim što su isto sa HDZ, a bogami i SNSD - dodajem ja.

Godinu iza toga, sredstva u budžetu, kola se kupuju usred krize sa požarima, dobavljač je garantovano podoban HDZ-u, a Federacija se sve više zadužuje. Taj “istorijski” budžet, kako ga nazvaše jer je najveći do sada, ima porast baziran na zaduženjima. Uzgred, da ponovim stoti put, budžet i mora da raste svake godine na realnim osnovama, jer to znači da je vlast uspešna i da je znala da poveća, na prvom mestu, privredne aktivnosti. Ako pada, onda ne valja i znak je velike krize. No od rada srećnih dobitnika kola se nismo ama ič usrećili. Evo, primera radi, prema podacima Zavoda za statistiku Federacije Bosne i Hercegovine, ukupna desezonirana industrijska proizvodnja u FBiH u martu 2024. manja je za 7,5 posto u odnosu na februar 2024. godine. U martu 2024, u odnosu na mart 2023. godine, industrijska proizvodnja u Federaciji BiH, kalendarski prilagođena, manja je za 9,3 posto.

Reforme će jednog dana, a možda i koji dan ranije sa ovim novim voznim sredstvima za rad. Tajming, gospodo, tajming.

E, glede i unatoč tajminga, bio direktor CIA. Što je lepo i dobro ako je došao da disciplinuje raspojasane momke i devojke i prigasi požar. Prigasi, ne ugasi, jer znamo da to teško ide u državi gde se vlast retko bavi svojim poslom, ali svetskim urotama, ugroženošću i iskazivanjem nacionalne patetike – uvek! Nazočna na sastanku, Željka Cvijanović, izašla ćuteći sa sastanka, a nestrpljivo smo čekali šta će reći. No oglasio se odmah njen šef Dodik sa pričom o tome koliko se slaže da je najvažnija borba protiv terorizma, a malo podvukao da nikad njima nije bio cilj secesija. Tu iskočismo iz stolica od smeha, ali nebitno. Znamo ga. No mediji u Republici Srpskoj su potencirali upravo tu borbu protiv terorizma, valjda kako nam je islam pretnja, šta li.

I tu iskoči Nešić odmah da u maniru B produkcije loših holivudskih filmova kaže da je pokušan napad na njega tokom vožnje i da Sarajevo za Srbe nije siguran grad. Od toga ne bi ništa, jer je čovek samo preticao, na šta ministar očito nije navikao, posebno kad ide službeno. No tu je odmah pao njegov post na X mreži o tome koliko voli Republiku Srpsku. Nemojte je voleti, ministre, boga Vam, onoliko koliko govorite istinu o tome navodnom napadu! Moliću.

Loša režija, loš scenarij, loši glumci. A tajming, gospodo, tajming! Poseta direktora CIA u utorak, “napad” na ministra bezbednosti u sredu, izjava Dodika između toga.

U tom maniru je bila i vest: “Osoba koja je nedavno pucala u Nevesinju i nakon čega ju je policija morala likvidirati najvjerovatnije nije migrant iako se pretpostavlja da je islamske vjeroispovijesti, potvrdila je obdukcija u Trebinju”. Sunce ti poljubim, obdukcijom je ustanovljeno da nije migrant, ali jeste islamske veroispovesti! Šta su mu to pregledali?!

Tajming, gospodo, tajming!

Ne mogu da ne pomenem opet jednu jedinu Unu! Baš kada je Državni inspektorat Hrvatske zabranio izgradnju mini hidrocentrale na njenom izvoru, oglasio se premijer Nikšić na Facebooku, pa, između ostalog, napisao: “Nekima je novac ipak važniji od zaštite prirode i očuvanja prirodnih ljepota. Vlada Federacije se oštro protivi svakom nezakonitom projektu kojim se trajno narušava priroda i ugrožava kvalitet života stanovnika. Uradit ćemo sve što je u našoj moći da se zaustavi izgradnja male hidroelektrane Una-mlin blizu Vrela rijeke Une koje je zaštićeni hidrološki spomenik prirode”. Ne znam da je ikakvo saopštenje ranije bilo dok su se nevladine organizacije i medijske ličnosti okupljale na vrelu Une da spreče katastrofu, a onda se odmah zapitah šta je sa njegovom Neretvom, rekom njegovog kraja?! Je li tu važniji ipak novac nego prirodne lepote?! Bila na Uni, bila na Neretvi – videla razliku. Una još nije spašena, jer je ugrožava ko stigne i kome se dopusti, a Neretva je svakog dana ugrožena nema čime ne, pa i smećem, otpadom i otpadnim vodama. Tajming, premijeru, tajming!

I za kraj još jedan spektakl! Sastali se Vučić, Dodik i Dačić da pričaju o saradnji Srbije i Republike Srpske na infrastrukturnim projektima, a najvažnije povezivanje autoputem i železnicom. Zagrcnuh se. Čovek ima obraza da priča o železnicama, upravo onaj koji je zaslužan što je akumulisani gubitak Železnica Republike Srpske 283 miliona maraka!

Uzgred, sastanak je bio 22. avgusta, poseta direktora CIA Sarajevu, pa Beogradu i Prištini počela 20. avgusta, a završava 23. avgusta upravo sa Kosovom. Beograd je, naravno, bio između. E, sad, teško me ubediti da je tema sastanka navedenog trojca bila infrastruktura i migranti. CIA, snajka, CIA!

Jer, tajming, gospodo, tajming.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...