SVETLANA CENIĆ ZA „SB": "Dodik je sam sebi skočio u usta, on misli da se to ne čuje u Americi!"

"Strah postoji, a najveći revolucionari su upravo oni u javnoj upravi kad plate izostanu. I sad se kasni sa mnogim obavezama prema dobavljačima i budžetskim korisnicima..."

  • Vijesti

  • 27. Avg. 2024  27. Avg. 2024

  • 1

Vučić i Dodik već dugo pripremaju secesiju. Trenutak da ono čime prijete pokušaju ostvariti je očito došao. Dolazak direktora CIA-e, čovjeka koji ima dvostruku političku težinu, jer je i član Bidenovog Predsjedničkog kabineta, najprije u Sarajevo, potom u Beograd, znači da su i Vučić i Dodik obaviješteni koja je, po njih lično, cijena toga. Nije da tvrdim da se tako desilo; nije da tvrdim da imam pouzdane izvore; ali eto, pretpostavljam, napisao je književnik i kolumnista Andrej Nikolaidis nakon posjete šefa CIA-e BiH i Srbiji.

Direktor CIA-e Willam Joseph Burns bio je prošle sedmice u Sarajevu. Tom prilikom sastao se sa  ministrom vanjskih poslova BiH Elmedinon Konakovićem,  šefom Obavještajno-sigurnosne agencije BiH Almirom Džuvom, kao i sa članovima Predsjedništva BiH, Denisom Bećirovićem, Željkom Cvijanović i Željkom Komšićem. Tema razgovora je, prema šturem saopćenju, bila  secesionistička retorika Milorada Dodika.

altFoto: Predsjedništvo BiH

Ubrzo nakon ovog razgovora, oglasio se i sam Dodik rekavši da vlasti RS-a nikada nisu dovodile u pitanje teritorijalni integritet i suverenitet Bosne i Hercegovine, a koja je izazvala su različite reakcije na ovu njegovu “relativno blagu” izjavu.

Uvijek je u pozadini neka trgovina za vlastitu kožu

Ekonomska analitčarka Svetlana Cenić u izjavi za “Slobodnu Bosnu” kaže da je ova Dodikova “blaga” izjava samo rezultat onoga što je Željki Cvijanović rečeno na sastanku kako bi se ublažile posljedice.

“Odmah sam sebi skoči u usta (a nama u mozak) izjavom na Kočićevom zboru da ako dirnu imovinu Republike Srpske, ide se na proglašenje samostalnosti. Valjda misli da se to u Americi ne čuje. Možda ne čuju njegovo pevanje pod šatrom, ali to čuju. No ta blaga izjava je samo rezultat onoga što je Željki Cvijanović rečeno na sastanku, pa da brže bolje ublaži posledice. Uvek je u pozadini neka trgovina za vlastitu kožu i ništa drugo i nikad drugo”, kazala je Cenić.

altMilorad Dodik (Foto: Slobodna Bosna)

U prvoj sedmici augusta predsjednik RS-a je bio u Derventi. Tada je za medije poručio kako se možda nalazi u jednom te teškom trenutku, ali biće isplaćene plate i penzije redovno.

“I prije desetog ćemo isplati i ovu penziju”, poslije ove njegove čuvene izjave mnogi su se oglasili, prije svega iz stranaka opozicije. Tako je Aleksandra Pandurević iz SDS-a, između ostaloga, rekla da „novca neće biti u Republici Srpskoj, te da su mogući štrajkovi, protesti i socijalni nemiri, ali i da je ne bi „iznenadilo da premijer Radovan Višković i ministrica Zora Vidović budu žrtveni janjci i podnesu ostavke”.

Najveći revolucionari su oni u javnoj upravi kad plate izostanu

Na naše pitanje, kakva je situacija u RS-u, te da li postoji li strah kod malog čovjeka da plate neće biti redovne, profesorica Cenić kaže da postoji.

“I da podnesu ostavke, doći će neki novi pajaci i marionete da ispunjavaju naredbe, a situacija ništa bolja neće biti. Kao da su se njih dvoje i do sada nešto pitali! Bar je to jasno svima. Strah postoji, a najveći revolucionari su upravo oni u javnoj upravi kad plate izostanu. I sad se kasni sa mnogim obavezama prema dobavljačima i budžetskim korisnicima i ko hoće da čuje, čuje i taj žamor nezadovoljstva. Tamo gde se hvale da će plate i penzije  biti isplaćene, zapravo javno priznaju koliki je krater u javnim finansijama”, istakla je naša sagovornica.

“Miličević bi trebalo da im pošalje zahvalnicu - kad te takvi optuže, samo ti podignu rejting”

Republičko javno tužilaštvo podiglo je optužnicu protiv predsjednika SDS Milana Miličevića, zbog zloupotrebe službenog položaja u vezi sa urbanističkim odlukama u Tesliću.

Miličević je ovu vijesti sam potvrdio na svom Facebook profilu, gdje je optužnicu nazvao spektakularnom viješću "koja će na alternativnoj televiziji i sličnim režimskim medijima biti na top mjestu ovih dana do izbora." On, također, smatra smatra da je to unaprijed montirana optužnica. Prvi čovjek SDS-a i načelnik Teslića, također je kazao da nema strah "ni od njihovih optužnica, namještaljki, prisluškivanja, ucjena i prijetnji, medijskog linča."

altMilan Miličević (Foto: Arhiv)

I Jelena Trivić iz Narodnog fronta je sličnog stava, dala je podršku Miličeviću rekavši da je ova optužnica dokaz straha u redovima onih koji bi prvi trebali biti procesuirani za brojne afere.

Profesorica Cenić za “SB” kaže da je bilo i ranije pokušaja da se Miličević smijeni.

“A šta su to čekali do sada? Nije on od juče na čelu Teslića. Bilo je pokušaja i da se smeni. Nego kampanja u toku, pa dobro dođe bilo šta. Da pravosuđe i istražni organi zaista funkcionišu, znali bismo do sada ko je ubio Davida Dragičevića, ko naručio ubistvo Slaviše Krunića, raspetljalo bi se u TG Birač i ko je dilovao sa Litvancima… I da ne nabram dalje, jer bi trebalo mnogo prostora da se sve nabroji. Njihove metode su jasne oduvek.  Ali, Miličević bi trebalo da im pošalje zahvalnicu - kad te takvi optuže, samo ti podignu rejting”, zaključila je Cenić.

S.G.

 

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...